Agent i odvjetnik Cristiana Ronalda pod istragom nakon dogovora tužiteljstva i Rui Pinta

FOOTBALL LEAKS Nakon više od godinu dana pritvora, Rui Pinto pušten je u kućni pritvor. Zviždač koji stoji iza Football Leaksa očito se dogovorio s pravosudnim organima, a to bi moglo imati ozbiljne posljedice za neke vrlo moćne i bogate ljude

Pripreme su trajale mjeseci, ali onda su stvari krenule vrlo brzo: Rui Pinto je u srijedu poslijepodne primio vijest da će biti pušten iz istražnog pritvora i da može ići u kućni pritvor. Oko 18 sati već je ušao u svoj novi dom: jednosobni stan s kuhinjom i WC-om u centru Lisabona osigurala mu je policija. Taj 31-godišnjak ne može napustiti stan ni koristiti uređaje koji su priključeni na internet. Ali sada ga mogu posjetiti bliski prijatelji i članovi obitelji.

Pinto je bio u zatvoru više od godinu dana, od toga više od šest mjeseci u samici. Taj Portugalac je osoba koja stoji iz internetske platforme Football Leaks i u svojoj je zemlji optužen za pokušaj iznude, cyber-kriminal i zlouporabu tajnih dokumenata. Pinto negira te optužbe, a očekuje se da će njegovo suđenje početi na ljeto. Iznenađuje to što je Pinto sada pušten iz pritvora. Tek u siječnju istražna sutkinja Cláudia Pina izjavila je da Pinto nije zviždač zato što nije zaposlenik tvrtke čiji su podaci procurili u javnost. To je bio jedan od razloga što sutkinja nije smatrala da mu treba omogućiti bolje uvjete kao što je kućni pritvor. Ista sutkinja sada je, tri mjeseca kasnije, odlučila da Pinto može izaći iz zatvora. U sudskom dokumentu koji je Spiegel imao na uvid, Cláudia Pina je objasnila da je zbog koronavirusa rizično da Pinto putuje i da je primijetila promjene u njegovu ponašanju.

Pojedine njene navode kao da su pisali političari, a ne neovisni suci. Jer istina je da se nije promijenio Pintov stav, nego portugalsko pravosuđe.

U intervjuu prošlog prosinca za EIC, Pinto je rekao da mu je tužiteljica rekla da “nije željela koristiti podatke Football Leaksa, iako sadrže puno dokaza o kriminalnim aktivnostima moćnih igrača u nogometnom svijetu”. Tužiteljica je dosad kategorički odbijala svaku suradnju, ona “samo želi da priznam krivnju”, rekao je Pinto. Suprotstavljane strane tada se nisu mogle dogovoriti.

Rui Pinto je prošle srijede poslijepodne primio vijest da će biti pušten iz istražnog pritvora i da može ići u kućni pritvor. Oko 18 sati već je ušao u svoj novi dom: jednosobni stan s kuhinjom i WC-om u centru Lisabona koji mu je osigurala policija. FOTO: Maria Feck

Međutim, visoki pravosudni dužnosnici očito su proteklih mjeseci intervenirali u istragu i pokušali zbližiti obje strane. Rezultat toga bilo je da je očito došlo do nekoliko tajnih sastanaka Pinta i njegovih predstavnika i predstavnika portugalskog pravosuđa. Razlog te suradnje su dvije velike istrage portugalskih istražitelja. U tijeku je istraga protiv najbogatije žene u Africi Isabel dos Santos. Pinto je svoje podatke ponudio istraživačkim mrežama PLAAF i ICIJ koje su u siječnju objavile dokumente na internetskoj platformi Luanda Leaks. U tom procesu angolanski državni odvjetnik rekao je da istražuje Isabel dos Santos zbog pranja novca i krivotvorenja dokumenata. Angolansko pravosuđe optužilo je Isabel dos Santos da se ilegalno obogatila i traži povrat od 1,1 milijarde dolara. Mnoge poslovne transakcije Isabel dos Santos odigrale su se i u Portugalu. U međuvremenu su neki od njezinih računa zamrznuti. Isabel dos Santos negira te optužbe, ali istraga će se vjerojatno nastaviti duže vrijeme. Pintovi podaci mogli bi pomoći portugalskim istražiteljima u otkrivanju novčanih transakcija.

Pinto je vlastima više puta ponudio suradnju

Situacija je slična i u drugom slučaju koji je u Portugalu bio velika vijest u medijima: prije otprilike mjesec dana portugalske porezne i carinske vlasti s državnim odvjetnikom izvršile su raciju u nekoliko portugalskih nogometnih klubova. Pretraženi su i uredi savjetnika, službenika i odvjetnika – uključujući prostorije dvojice bliskih ljudi Cristiana Ronalda: Jorgea Mendesa i savjetnika nogometne zvijezde i njegova dugogodišnjeg odvjetnika Carlosa Osório de Castra. Operacija “Offside” istražuje moguće porezne prijevare i pranje novca. Istraga u Portugalu započela je nakon otkrića Spiegela i mreže Europske istraživačke suradnje (EIC) o financijskim malverzacijama u nogometu. Medijske istrage temeljile su se na podacima Football Leaksa koje je Pinto dao Spiegelu.

Te dvije istrage su pod velikim političkim pritiskom. Ako budu uspješne, portugalski državni proračun bit će bogatiji za nekoliko milijuna eura. To bi mogao biti i jedan od razloga zašto je portugalsko pravosuđe sada započelo razgovore s Pintom i njegovim odvjetnicima. Kada je početkom 2019. godine uhićen u Mađarskoj, u njegovom stanu bilo je dvanaest tvrdih diskova dokumenata. Oni sadrže oko 26 terabajta podataka i stotine milijuna dokumenata. Međutim, portugalsko pravosuđe nije uspjelo pročitati te dokumente – diskovi su šifrirani.

Odmah nakon što je uhićen, Pinto je vlastima ponudio suradnju. On jedini zna lozinke tih diskova. Navodno je sada otkrio mali dio dokumenata i ponudio ih istražiteljima. Njegov odvjetnik William Bourdon nije želio odgovoriti na pitanja koje je dokumente ponudio i hoće li Pinto dobiti išta zauzvrat jer je spreman na suradnju. Bourdon je rekao da su razgovori s istražiteljima “povjerljivi”.

Kućni pritvor trebao bi biti samo prvi korak

Međutim, taj odvjetnik koji je zastupao zviždače Edwarda Snowdena i Antoina Deltoura rekao je: “U Portugalu je Luanda Leaks izazvao potres. Otvorio je ljudima oči. Bez važnih zviždača kao što je Rui Pinto nikada ne bismo shvatili kako djeluju zločinačke organizacije na globalnoj razini. Pinto je s Football Leaksom pokazao gdje nestaje veliki novac i što uzrokuje globalna korupcija i pranje novca. Oba slučaja trebaju se istražiti, a Pinto je od početka rekao da će podržati istrage pravosuđa.”

Komentiraj