Prva osoba koja je detaljnije ispitala Sadama Huseina nakon njegovog zarobljavanja 2003. godine je bivši agent CIA-e John Nixon, prenosi BBC.

Nedavno je za BBC ispričao kako je ispitivao Sadama oko optužbi za posjedovanje oružja za masovno uništenje te da je Husein bio ‘najtajnovitiji i najsumnjičaviji’ čovjek kojeg je ikad upoznao.

“Nisam mislio da ćemo ga ikad naći, i nikad nisam mislio da ćemo se ustvari susresti. Znate, ustvari je isprva bio malo… Više se kontrolirao nego što sam očekivao od osobe kojoj se svijet preokrenuo. Ponašao se kao da kod nas dolazi svake subote te da mu je vojska SAD-a, koja ga je zarobila, da su mu oni zapravo gosti, a da je on njihov domaćin”, ispričao je Nixon.

Nixon tvrdi da je iz ispitivanja shvatio da je Husein bio potpuno nezainteresiran za to što radi njegova vlada te da uopće nije imao pravi plan za obranu, a uporno je tvrdio i da nema veze s terorističkim napadom na SAD 11. rujna 2001. godine.

“Rekao je da ih nema i da nema aktivan program oružja, i da ne namjerava započeti s time. Isprva je bio najtajnovitija i najsumnjičavija osoba koju sam ikad upoznao te mu je bilo teško vjerovati, jer je bio toliko tajnovit, pa ste imali osjećaj da vam ne govori sve, čak i kad je govorio istinu.

Isprva sam bio oprezan, ali kad smo počeli provjeravati ostale stvari i razgovarati s ostalim službenicima u nuklearnom programu, počeli smo shvaćati da govori istinu”, kazao je Nixon.

Komentiraj