Jurica Galoic/PIXSEL

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja odobrila Triglavu kupnju Raiffeisen MOD-a

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) objavila je u četvrtak da je odobrila koncentraciju kojom će Triglav INT steći kontrolu nad Raiffeisen mirovinskim osiguravajućim društvom (RMOD), ocjenjujući kako to neće imati negativan učinak na tržišno natjecanje.

Raiffeisenbank Austria (RBA) i Triglav Grupa su u drugoj polovici travnja ove godine potpisali sporazum o prodaji većinskog udjela u Raiffeisen mirovinskom osiguravajućem društvu (RMOD), kojim je RBA prodao većinski dio svog udjela u RMOD-u od 75 posto minus jednu dionicu, a zadržao 25 posto plus jednu dionicu.

AZTN u priopćenju o odobrenju te koncentracije napominje da će ona prvenstveno imati učinak na mjerodavnom tržištu mirovinskih osiguranja. Naime, Raiffeisen MOD je u ovom trenutku jedino mirovinsko osiguravajuće društvo koje isplaćuje mirovine u okviru obveznog i dobrovoljnog mirovinskog osiguranja te je njegovo poslovanje regulirano posebnim Zakonom o mirovinskim osiguravajućim društvima i pod nadzorom je Hanfe.

“Prema navodima iz prijave koncentracije, značajne promjene u strukturi tržišta mirovinskih osiguranja očekuju se nakon 2019. godine, kada će prva generacija članova obveznih mirovinskih fondova imati pravo na prijevremenu starosnu mirovinu, a rođeni su 1962. godine i kasnije i ne mogu se vratiti u I. mirovinski stup. Stoga se u narednim godinama očekuje povećani priljev novih korisnika mirovina iz obveznog mirovinskog osiguranja jer će sve više članova obveznih mirovinskih fondova imati pravo na mirovinu iz kombiniranog sustava”, navodi Agencija u priopćenju objavljenom na svojim internet stranicama.

Dodaje se i kako se, prema navodima u prijavi, od 2020. godine očekuje ulazak novih tržišnih takmaca na tržište. “Kao potencijalni konkurenti navode se poduzetnici koji su već aktivni unutar hrvatskog mirovinskog sustava. Time će se za korisnike mirovina povećati mogućnost izbora mirovinskog osiguravajućeg društva”, ističe se u priopćenju.

Agencija je ocijenila kako koncentracija kojom će Triglav steći kontrolu nad RMOD-om neće imati negativan učinak na tržišno natjecanje, budući da se njenom provedbom ne stvara novi niti jača postojeći vladajući položaj sudionika koncentracije na tržištu.

RBA i Triglav grupa su 24. travnja objavili da su potpisali sporazum kojim Triglav stječe većinski, 75 posto minus jednu dionicu Raiffeisen MOD-a, napominjući da je ugovor potpisan s odgođenim uvjetima, prije svega dobivanjem suglasnosti regulatora.

Iz RBA, koji zadržava 25 posto plus jednu dionicu, su pritom obrazložili kako su, sukladno strategiji poslovanja na hrvatskom tržištu i jačanjem pozicije bankarskih te financijskih usluga, odlučili smanjiti udjel u segmentu osigurateljnih usluga.

Iz slovenskog Triglav osiguranja su tada, pak, istaknuli da kupnom Raiffeisen MOD-a Grupa Triglav ulazi na hrvatsko tržište mirovinskih osiguranja, širi svoje poslovanje i jača položaj u Hrvatskoj sukladno strategiji razvoja i rasta grupe.

Poslovna suradnja s Triglavom ne utječe na rad niti mijenja poslovnu politiku prema Raiffeisen društvu za upravljanje obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima d.d. (RDMF), s kojima RBA uspješno nastavlja daljnji rad, istaknuli su iz RBA u travnju.

Komentiraj