Hrvatska agencija za hranu (HAH) izdala je obavijest za potrošače o opozivu svježeg svinjskog mesa koje se više ne nalazi na tržištu. Obavijest prenosimo u cijelosti.

“Putem Sustava brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje Nacionalna kontakt točka Republike Hrvatske zaprimila je obavijest o rezultatu samokontrole subjekta u poslovanju s hranom iz Belgije kojim je utvrđena povećana količina sulfadijazina u trupovima zaklanih svinja. Količina navedenog lijeka veća je od maksimlno dopuštene količine kako je utvrđeno Uredbom (EU) 37/2010 te se takvo meso smatra neprikladnim za prehranu ljudi.

Životinje su u Belgiji zaklane dana 07. 11. 2016., a obavijest je nadležnom tijelu RH upućena 06. 12. 2016. Meso je na tržištu Republike Hrvatske distribuirao MM Mesna industrija d.o.o. iz Gornjeg Prekrižja 4, Krašić, a s obzirom da se isto više ne nalazi na tržištu, subjekt je odmah pokrenuo opoziv od potrošača.”

MM Mesna industrija u svom priopćenju navodi da je meso distribuirano na hrvatsko tržište 11. studenog i da se opoziv odnosi na proizvode: Svježe rasječeno i nerasječeno svinjsko meso i iznutrice LOT: 161109HR i Svježa vakumirana svinjetina LOT BROJA: 161110.

Sufadiazin je antibiotik koji se inače koristi za liječenje svinja na farmama. MM Mesna industrija ističe kako je distribuirano isključivo svježe meso, ali postoji mogućnost da su ga neki kupci zamrznuli, te ih mole da vrate meso uz predočenje računa.

Komentiraj