Sjeverna i Južna Koreja dogovorili su ublažavanje napetosti nakon niza nedavnih graničnih sukoba, prenosi južnokorejska agencija Yonhap.

Vojske obje zemlje su na oprezu nakon kratke razmjene vatre na granici prošlog četvrtka. Napetosti između dviju zemalja su porasle u četvrtak kada je Sjeverna Koreja ispalila nekoliko granata na teritorij Južne u znak prosvjeda protiv emitiranja. Južna Koreja odgovorila je na paljbu s 29 svojih topničkih granata. Pritom nije bilo žrtava ili materijalne štete. Sjeverna je Koreja zaprijetila kako će upotrijebiti silu kako bi zaustavile propagandne emisije iz Južne Koreje, koje su počele nakon što su dva južnokorejska vojnika ozlijeđena u ekspoziji mine u demilitariziranoj zoni.

Krenuli su i iz Sjeverne Koreje sa emitiranjima, ali njihovi su zvučnici toliko loše kvalitete da se jedva nešto moglo i čuti.

 

  • Pregovarački sastanak na visokoj razini trajao je od subote, a obje su strane pokušale doći do sporazumnog rješenja. Yonhap je izvijestila kako će sporazum biti objavljen naknadno u ponedjeljak, a u njemu će Sjeverna Koreja izraziti žaljenje zbog incidenta s minom ranije ovog mjeseca.

 

Zauzvrat, Južna će Koreja prestati emitiranje emisija preko zvučnika, koje su nastavljene nakon 11-godišnje pauze, u očitom zanku odmazde zbog ozlijeđivanja vojnika. Godine 2004. dvije Koreje dogovorile su da će razmontirati zvučnike za propagandu na granici. Emitiranje propagande i kontrapropagande bio je sastavni dio psihološkog rata dviju zemalja.

Komentiraj