Miranda Cikotic/PIXSELL

AFRIKA IZUZETAK Svijetom u prvoj polovici godine putovalo 538 milijuna turista

Svijetom je u prvoj polovici ove godine putovalo 538 milijuna turista, što je 21 milijun ili 4 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, podaci su Svjetske turističke organizacije-UNWTO koja, unatoč problemima i padu turizma u Africi te još nekim dijelovima svijeta, i dalje globalno očekuje ovogodišnji porast stranih turista do 4 posto.

Prema najnovijem izdanju Svjetskog turističkog barometra UNWTO-a, jedina svjetska regija u prvoj polovici ove godine s padom dolazaka je Afrika, od 6 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, pri čemu iz UNWTO-a napominju da je riječ o procjeni s obzirom na ograničenu dostupnost podataka za tu regiju.

“Međunarodni turistički dolasci u Afriku su smanjeni oko 6 posto u prvoj polovici ove godine, pri čemu se procjenjuje da i veći pad, i iznad 10 posto, bilježi sjeverna Afrika, a subsaharska Afrika od oko 4 posto, na što su nakon izbijanja ebole dodatno negativno utjecali teroristički napadi te sporiji rast afričkih regionalnih gospodarstava ovisnih o izvozu nafte i drugih roba”, ističu iz UNWTO-a.

Sve druge svjetske regije ove su godine u plusu, a najbolje rezultate i poraste dolazaka stranih turista, od po 5 posto, zabilježile su Europa, Azija i Pacifik te Bliski Istok, dok je Amerike posjetilo 4 posto više stranih turista.

 

  • Europa je u prvoj polovici ove godine zadržala poziciju najposjećenije svjetske regije, pri čemu su srednja i istočna Europa među najboljim podregijama s porastom dolazaka stranih turista od 6 posto.

 

Tek nešto manje poraste dolazaka od 5 posto ostvarile su zapadna i sjeverna Europa te njezin južno mediteranski dio.

Najveće poraste među podregijama u svijetu, od 8 posto, zabilježili su pak Kanada i Meksiko, a Karibi 7 posto, što je uz porast dolazaka od 6 posto u srednjoj Americi i najviše pridonijelo ukupnom rastu dolazaka stranih turista od 4 posto u regiji Amerike u prvoj polovici ove godine. Isti postotak rasta imala je i južna Amerika, dok su nešto skromnije, s rastom od 3 posto, prošle SAD i cijela sjeverna Amerika.

Glavni tajnik UNWTO-a Taleb Rifai ističe kako je, unatoč ukupnom rastu, svjetski turizam i dalje opterećen sigurnošću koja ostaje globalni problem, dok je ekonomska situacija, negdje bolja-negdje lošija, najviše na turističku potražnju utjecala nižim cijenama nafte te promjenama tečaja, pogotovo jačanjem dolara.

“Unatoč povećanoj promjenjivosti, turizam i ove godine, kao i zadnjih pet godina, u svijetu pokazuje pozitivan učinak na razvoj i ekonomske prilike u svijetu”, poručio je Rifai pozivajući iznova za jaču potporu tom sektoru.

Komentiraj