Afrički kup nacija: Glavni stadion turnira privremeno suspendiran nakon velike tragedije

Na danas održanoj konferenciji za medije predsjednik Afričkog nogometnog saveza (CAF) Patrice Motsepe objavio je da će stadion Olembe, na kojem je jučer osam osoba izgubilo život u stampedu, biti privremeno suspendiran.

Podsjetimo, prethodno jučerašnjem okršaju osmine finala Afričkog kupa nacija između domaćina Kameruna i Komora došlo je do stampeda na dijelu stadiona, a tijekom istog je osam osoba izgubilo živote, među kojima (javljaju danas afrički mediji) i dvoje maloljetnika u dobi od 6 i 14 godina. S obzirom na broj hospitaliziranih s teškim ozljedama, nadležni strahuju da će broj umrlih još rasti.

Predsjednik CAF-a na konferenciji je uglavnom naglašavao da usprkos činjenici da njegova organizacija legalno nije odgovorna za događanja na stadionu – jer isto spada u nadležnost nogometnog saveza države domaćina – on i kolege ne žele tako komunicirati, te da smatra da je odgovornost za izgubljene živote na svima.

Organizacijski odbor Afričkog kupa nacija provest će detaljnu istragu o događajima, a konačni izvještaj trebao bi biti dostavljen vodstvu organizacije u petak.

Stadion Olembe najveći je stadion u Kamerunu i na njemu je održana ceremonija otvaranja, a prema dosadašnjim planovima finale turnira također bi se trebalo održati na istome. Utakmica koja se u nedjelju trebala igrati na Olembe stadionu prebačena je na Ahmadou Ahidjo, koji se također nalazi u glavnom gradu Kameruna, Yaoundeu.

Prema informacijama koje je predsjednik CAF-a danas iznio, netko od organizatora je, zbog činjenice da su na snazi bili protokoli zbog koronavirusa i ograničenje gledatelja u odnosu na ukupni kapacitet, u jednom trenutku odlučio zatvoriti vrata jednog ulaza te je zbog toga došlo do velikog naguravanja i kasnijeg stampeda.

Osim činjenice da se na Olembe stadionu neće igrati susret četvrtfinala, Motsepe je obavijestio okupljene i da će svi preostali susreti turnira (očekivano) početi minutama šutnje u spomen na preminule.

Komentiraj