Afganistanski talibani ukinuli WHO-u zabranu djelovanja

Afganistanski talibani su ukinuli zabranu djelovanja Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) u područjima koja kontroliraju, rekao je glasnogovornik islamističke skupine, nakon promjene stajališta koje je zakompliciralo borbu protiv dječje paralize.

U travnju su talibani zabranili djelaovanje WHO-u i Međunarodnom odboru Crvenog križa, zbog navodnih sumnjivih aktivnosti tijekom kampanja cijepljenja, što je prijetilo produbljavanjem jedne od najtežih svjetskih humanitarnih kriza.

Zdravstvene službe Ujedinjenih naroda su provodile kampanju cijepljenja u Afganistanu, jednoj od triju zemalja u kojima je dječja paraliza i dalje rasprostranjena.

“Nakon što je uvidio svoje nedostatke i bio u stalnom kontaktu s našim predstavnicima, WHO je dobio dozvolu za svoje aktivnosti”, naveo je Zabihulah Mudžahid glasnogovornik talibana.

Talibani u izvješću jamče sigurnost osoblju WHO-a, ali također određuju uvjete za njihov povratak, uključujući i samo obavljanje njihovih aktivnosti, dobivanje dozvola za zapošljavanje djelatnika i samo provođenje cijepljenja protiv dječje paralize u zdravstvenim centrima.

WHO nije odmah odgovorio na tu poruku poslanu elektroničkom poštom.

Ranije ovog mjeseca talibani su ukinuli zabranu djelovanja Crvenom križu, koji dulje od 30 godina pruža medicinsku pomoć u zemlji.

Organizacije koje djeluju u Afganistanu ističu da ne zauzimaju strane.

Talibani kontroliraju ili pokušavaju kontrolirati više od polovice od ukupno 410 okruga u Afganistanu.

Komentiraj