AFGANISTAN Rekordan broj ubijenih civila u prvoj polovici godine

EPA/GHULAMULLAH HABIBI

S porastom samoubilačkih napada iza kojih stoji Islamska država (IS), u Afganistanu je u prvoj polovici godine zabilježen i rekordan broj ubijenih civila, usprkos prošlomjesečnom primirju, upozoravaju u nedjelju Ujedinjeni narodi.

Broj ubijenih je porastao za 1 posto i popeo se u prvih šest mjeseci na 1692, dok je broj ranjenih pao za 5 posto na 3430, objavila je u svom najnovijem izvješću misija UN-a u Afganistanu.

Nade da bi se jednog dana u Afganistanu mogao postići mir narasle su prošli mjesec, kada je dogovoreno trodnevno primirje tijekom ramazana. Tada su se mogle vidjeti do tada neviđene scene talibanskih boraca i pripadnika snaga sigurnosti zajedno na ulicama Kabula i drugih gradova.

“To kratko primirje je pokazalo da se borbe mogu obustaviti i da afganistanski civili više ne moraju podnositi glavni teret rata”, kazao je Tadamichi Yamamoto, visoki dužnosnik UN-a u Afganistanu.

Najviše samoubilačkih napada izvedeno je u Kabulu i glavnim gradovima afganistanskih pokrajina, poput Džalalabada. Također je zabilježena pojačana aktivnost IS-a u istočnoj pokrajini Nangarhar. Stotine civila je ubijeno prilikom napada na šijitske hramove, vladine urede, humanitarne udruge, biračka mjesta i sportske priredbe.

Islamska država odgovorna je za preko 50 posto civilnih žrtava uslijed bombaških i samoubilačkih napada, a oko 40 posto se pripisuje talibanima.

Komentiraj