Afganistan: Ponovno izabrani predsjednik Gani odgodio inauguraciju

Ponovno izabrani afganistanski predsjednik Ašaf Gani u ponedjeljak je odgodio planiranu inauguraciju do popodneva, a njegov suparnik Abdulah Abdulah također je odgodio najavljeno svečano polaganje prisege.

Obojica se smatraju izabranim predsjednicima nakon spornih izbora u rujnu, a to je situacija koja prijeti političkim kaosom samo nekoliko dana nakon što su SAD i talibani potpisali dogovor o povlačenju međunarodnih snaga pod vodstvom SAD-a.

Odgađanje svečanosti dvaju suparnika dat će i Ganiju i Abdulahu više vremena da nastave višednevne pregovore s posebnim američkim predstavnikom Zalmayem Khaliladom koji se trudi dva politička tabora privoljeti na dogovor, rekao je jedan Ganijev dužnosnik.

“U ozbiljnim smo pregovorima s Abdulahovom ekipom od prošle noći koji su još u tijeku”, rekao je dužnosnik traživši anonimnost jer nije ovlašten razgovarati s medijima. “Nadam se da ćemo postići dogovor s Abdulahovom ekipom”, dodao je.

Dužnosnik je rekao da je Ganijeva cerenmonija odgođena za 13 sati, potvrdivši tvit Ganijeva glasnogovornika Sedika Sedikija. Abdulah je ranije ponudio odgoditi ceremoniju, ako Gani učini isto, u znak odgovora na Khalilzadov poziv, rekao je Abdulahov glansogovornik Omid Maisam, rekao je.

Afganistanska izborna komisija prošli mjesec je objavila da je Gani zadržao vlast pobijedivši na izborima 28. rujna. Međutim dugogodišnji suparnik Abdulah odbio je to i sebe proglasio pobjednikom.

Politička kriza zbiva se u vrijeme dok bi se vlada trebala pripremati za pregovore s talibanima, koji slijede nakon sporazuma koji su 28. veljače potpisali SAD i pobunjenici o povlačenju američkih snaga nakon 18 godina rata.

Zapadni diplomati u Kabulu rekli su da nije jasno kako bi se situacija mogla razriješiti.

“Bude li Gani odlučan u tome da održi davanje prisege, onda bi je i Abdulah iznenada mogao održati … zasad je sve u zraku”, rekao je diplomat tražeći anonimnost jer nije ovlašten razgovarati s medijima.

Politička slijepa ulica i prijetnja da će Afganistan imati paralelnu vlast ugrožava osjetljivi mirovni proces u vrijeme kada UN pokušava nagovoriti vlast da pregovara s talibanima.

Državno izborno povjerenstvo je u veljači proglasilo Ganija pobjednikom predsjedničkih izbora u rujnu, ali Abdulah tvrdi da je on pobjednik i da će formirati novu vladu.

Komentiraj