Afera ‘zakup poljoprivrednog zemljišta’: Sladić na sudu opisao kako je podmitio Josipu Rimac. Nagodio se za zatvor

Stočar Ante Sladić optužen zajedno s nekadašnjom HDZ-ovom državnom tajnicom Josipom Rimac dogovorio se s USKOK-om na relativno blagu kaznu nakon što je priznao krivnju, piše Telegram. Na sudu je potvrdio kako je preko Rimac pokušao utjecati na izmjene propisa o zakupu državnog zemljišta ne bi li mu se na taj način omogućilo da dođe do više parcela za istu količinu stoke, odnosno do većih financijskih poticaja.

Nagodio se na dvije godine i 11 mjeseci zatvora, no morat će odslužiti samo sedam mjeseci.

Preostali dio od dvije godine i četiri mjeseca pretvoren mu je u uvjetnu osudu, s rokom kušnje od pet godina. Prihvatio je i novčanu kaznu od 70 tisuća eura, odnosno 527.415 kuna. Sladić sada može biti i svjedok u procesu protiv Josipe Rimac koja još uvijek negira krivnju.

Argument: Stoka je trebala više pašnjaka

Sladić od početka ove afere, o kojoj je Nacional redovito pisao, dakle od svibnja 2020., nije negirao svoju ulogu u pokušajima da se promjene propisi koji reguliraju zakup šumskog zemljišta. Uvjeravao je da su krave koje su on i njegov poslovni partner Josip Ravlić uzgajali trebale više površine za ispašu, budući da se radilo o nešto većoj pasmini goveda.

No, način na koji su on i ostali pokušali to izvesti na kraju je završio u USKOK-ovoj optužnici. Sladić sad priznaje da je doista sve počelo u prosincu 2019. kada su on i Ravlić tražili od Josipe Rimac da utječe na izmjene Uredbe o zakupu šumskog zemljišta u vlasništvu RH. Kao nagradu joj je obećao pozamašno mito. Osim novca, obećao joj je prebaciti u vlasništvo i građevinsko zemljište od desetak tisuća kvadrata na području Rogoznice.

Ministrica Vučković nastavlja ignorirati sumnjivi zakup šumskog zemljišta

Utjecaj na ministricu poljoprivrede Vučković

Ne bi li sredila izmjene Uredbe u korist Sladića, Josipa Rimac se, opisao je stočar, povezala s Ružicom Njavro, ondašnjom tajnicom kabineta i glavnom savjetnicom ministrice u Ministarstvu poljoprivrede. Preko nje se pak trebalo utjecati i osobno na ministricu Mariju Vučković.

U lanac onih koji su sudjelovali u namještanju izmjena Uredbe uključen je, prema Sladićevim tvrdnjama, i tadašnji dekan Agronomskog fakulteta Zoran Grgić. Preko njega su, navedeno je u presudi, Sladić i Ravlić u kabinet ministrice Vučković slali prijedloge izmjena propisa.

Sladić je priznao i da je Josipi Rimac 2. travnja 2020. dao 15 tisuća eura za Ružicu Njavro. Rimac taj novac tri dana kasnije predaje savjetnici iz Ministarstva poljoprivrede. Prenosi joj i Sladićevu poruku odnosno obećanje da će joj, nakon što uredba bude izmijenjena, platiti još pola milijuna kuna.

Unatoč mitu nije sve išlo glatko

Plan im se, međutim, počeo klimati nakon što Ministarstvo poljoprivrede nije prihvatilo sve izmjene. Zato Josipa Rimac, kako stoji u presudi, sa Sladićem i Ravlićem dogovara da će dekan Grgić u ime Agronomskog fakulteta u postupku e-Savjetovanja na nacrt Uredbe dati komentare kojima bi se išlo stočarima u korist.

“Mi smo trebali pronaći još neke ljude da daju identične komentare jer se veći broj istih komentara ne bi mogao ignorirati. Ružica Njavro je svojim utjecajem u Ministarstvu poljoprivrede trebala srediti da se produlji rok e-Savjetovanja, te da se naše primjedbe i komentari na kraju i usvoje”, naveo je u svom priznanju Sladić.

EKSKLUZIVNO ‘JA SAM POTROŠIO NA HDZ sigurno 6 miliona eura. Ti si jedina rekla ’biće napravljeno’. Ja šok doživio.’

Zemljište u Gračacu i još jedno mito

Dok je trajala rasprava o izmjenama Uredbe o zakupu šumskog zemljišta Sladić je, kako stoji u presudi, preko Josipe Rimac došao do načelnice Gračaca Nataše Turbić. Od nje je tražio podatke o slobodnim parcelama na području njezine općine. Zanimala su ga i imena onih koji već koriste državnu zemlju na području Gračaca. Želio je, naime, s Ravlićem provjeriti odgovara li im neka od tamošnjih parcela. Rimac se zbog toga 3. travnja 2020. sastaje s načelnicom Turbić i uvjerava je da ima investitora zainteresiranog za zakup poljoprivrednog zemljišta.

Kako bi se sve ubrzalo, Sladić Nataši Turbić šalje mito. Prema njegovom priznanju, radilo se o 10 tisuća eura, što ih je ona podijelila s kninskim gradskim vijećnikom Marinkom Tokmakčijom. On nakon toga, opisao je Sladić, nastavlja od načelnice Gračaca prenositi informacije o programu dodjele zemljišta, a dogovaraju i tko će biti u povjerenstvu za dodjelu zemljišta kako bi se osiguralo da upravo Sladić i Ravlić dobiju željene parcele.

Sve je, međutim, osujetio USKOK, po čijem je nalogu 29. svibnja 2020. uhićena Josipa Rimac, a isti su dan slobode lišeni i Sladić i Ravlić i Ružica Njavro i Nataša Turbić i Marinko Tokmakčija

NOVI EKSKLUZIVNI TRANSKRIPTI: Prepiska iz Grgićeva mobitela otkriva i ulogu ministrice Marije Vučković u aferi Pašnjaci

Komentiraj

nacional banner
nacional banner