Jurica Galoic/PIXSELL

AFERA VARGINOG POMOĆNIKA Policija sumnja da je Dragan Korolija Marinić namještao natječaje u KB Dubrava

Ministar zdravlja Siniša Varga mogao bi, ovaj put ne direktno svojom krivnjom, snositi posljedice zbog potencijalne afere svog pomoćnika Dragana Korolije Marinića, protiv kojeg se provode policijski izvidi zbog sumnji da je kao bivši sanacijski upravitelj Kliničke bolnice Dubrava pogodovao tvrtkama s kojima je ta bolnica sklopila različite poslove.

Riječ je o više poslova teških od nekoliko stotina tisuća do nekoliko milijuna kuna. Kriminalističko istraživanje već nekoliko mjeseci provodi Služba gospodarskog kriminaliteta Sektora zagrebačke kriminalističke policije u Heinzelovoj ulici, a Nacional posjeduje kopiju policijskog dokumenta u kojem se navodi o kojim je sve spornim poslovima riječ.

[quote_box_center]

  • Sumnja se da je pomoćnik ministra zdravlja Siniše Varge kao sanacijski upravitelj Kliničke bolnice Dubrava tijekom 2013. i 2014. pogodovao čak sedam tvrtki u poslovima vrijednim od nekoliko stotina tisuća do nekoliko milijuna kuna
  • U Ministarstvu zdravlja tvrde da nemaju saznanja o istrazi protiv pomoćnika ministra te da ga još nitko iz policije nije kontaktirao, ali da je spreman odgovoriti na sva otvorena pitanja

[/quote_box_center]

Policija je od novog sanacijskog upravitelja KB Dubrava Marka Banića zatražila da im dostavi svu raspoloživu dokumentaciju i očitovanja povezanu uz natječajnu dokumentaciju za odabir idejnog rješenja rekonstrukcije i dogradnje zgrade hitnog prijema, dnevne bolnice, ginekologije i opstetricije u sklopu kompleksa bolnice.

“Potrebno je utvrditi je li Dragan Korolija Marinić tijekom navedenog natječaja, bez konzultacija sa stručnim službama bolnice, utjecao na odabir idejnog rješenja tvrtke P. (podaci poznati redakciji) kao najboljeg, definiranjem spomenute tvrtke kao izvođača izrade projektne dokumentacije još u fazi odabira idejnog rješenja i otvorio mogućnost da u svojoj ponudi definira cijenu izvedbe veću od tržišne”, piše u jednoj od točaka kriminalističkog istraživanja, kojim je obuhvaćeno čak sedam poslova sa sedam različitih tvrtki. U jednom od poslova cifra se penje do nevjerojatnih 35 milijuna kuna, a riječ je o natječaju za poslove na uštedi vode. Policiji je sumnjiv i ugovor o isporuci kirurških konaca, staplera i drugog materijala u iznosu od gotovo 6 milijuna kuna, ali i nabavka stomatoloških jedinica za koje se ne navodi vrijednost. Sporan je i jedan posao informatizacije te posao ličenja bolničke ograde. Treba napomenuti da je riječ tek o sumnjama u nepravilnosti, zbog kojih se tek provode istrage, međutim, već sama ta činjenica mogla bi biti neugodna i za Ministarstvo zdravlja, ali i za Vladu koja ne bi smjela priuštiti još jednu korupcijsku aferu u javnosti.

002
Foto: Nacional
001
Foto: Nacional

O tome provodi li se istraga i u kojoj je ona fazi iz Ministarstva unutarnjih poslova, odnosno Odnosa s javnošću Ravnateljstva policije Nacional nije mogao dobiti decidirani službeni odgovor “s obzirom na odredbe Zakona o kaznenom postupku, koje u članku 206.f st. 1 postupanje tijekom izvida definiraju tajnim”.

U Ministarstvu zdravlja također su odgovorili da “nemaju službenih saznanja o eventualnim predistražnim ili istražnim radnjama Sektora kriminalističke policije, što po ZKP-u nije ni moguće, jer su takvi izvidi tajni”. U Ministarstvu tvrde i da “pomoćnik ministra doc. dr. Dragan Korolija Marinić nije kontaktiran od strane MUP-a ili organa pravosuđa RH, no ako za tim bude potrebe, doc. dr. Korolija Marinić spreman je odgovarati na sva otvorena pitanja”.

Cijeli ovaj slučaj nedvojbeno bi mogao imati i političku pozadinu, bez obzira o njegovom konačnom ishodu. U visokim političkim krugovima bliskim i SDP-u i HDZ-u tvrde da je Dragan Korolija Marinić u vrijeme dok je bio sanacijski ravnatelj KB Dubrava aktivno radio na “rušenju” bivšeg ministra zdravlja Rajka Ostojića te da je za nagradu postavljen za pomoćnika novog ministra Siniše Varge.

Bivši ministar Ostojić, kojeg smo također kontaktirali, odbio je komentirati takve tvrdnje, rekavši da mu je to prvi takav glas, a u Ministarstvu zdravlja takve su optužbe ocijenili kao “pritisak interesnih skupina na Ministarstvo zdravlja i pomoćnika ministra doc. dr. Koroliju Marinića uslijed niza reformskih aktivnosti koje Ministarstvo provodi”.

To, međutim, nije prvi put da se Korolija Marinić našao na meti optužbi. Još u vrijeme njegova imenovanja za sanacijskog ravnatelja KB Dubrava u medijima su se pojavile tvrdnje da za taj posao nije imao adekvatne uvjete te da je zbog njega čak mijenjan i Statut bolnice. Jedan od najglasnijih u tim tvrdnjama bio je ugledni kirurg Leonard Patrlj.

Patrlj je bio predstojnik Klinike za kirurgiju KB Dubrava, ali ga je s tog mjesta 21. studenog 2013. smijenio upravo Dragan Korolija Marinić, i to zato što je odbio popisati liječnike koji su se pridružili tada aktualnom štrajku liječnika. Patrlj je tvrdio da je Korolija doveden na čelo bolnice po političkoj liniji.

“U srpnju 2012. za ravnatelja ga je postavilo Upravno vijeće naše bolnice, koje se sastoji od pet članova. Od tih pet troje su ministrovi ljudi, dakle njih postavlja politika; a preostalo dvoje naši su članovi – djelatnici bolnice”, rekao je Patrlj tada za tjednik Globus te ujedno naglasio da Korolija Marinić nije mogao biti izabran za ravnatelja KB Dubrava jer nije sveučilišni profesor i nije imao nastavnu funkciju na fakultetu te da nikada nije vodio nijednu zdravstvenu organizaciju, nego je prije svog postavljanja za ravnatelja KB Dubrava bio odjelni kirurg na Rebru.

“Nemoralno je da se čak i Statut naše bolnice morao promijeniti da bi Korolija Marinić mogao zadovoljiti uvjete koje nema. Cijeli je taj njegov izbor bio čudan i nedosljedan”, tvrdio je Patrlj.

Međutim, iz Ministarstva zdravlja demantiraju takve tvrdnje.

“Doc. dr. Korolija Marinić legalno je izabran za ravnatelja KB Dubrava u srpnju 2012. godine što dokazuje i drugostupanjska presuda od 26.11.2014. kojom se zakonitost izbora potvrđuje, a tužitelju nalaže plaćanje naknade u visini 21.718.15 kuna”, stoji u odgovoru Ministarstva uz koji je priložena i kopija presude Županijskog suda u Zagrebu, kojom se odbacuje tužba Anđelka Korušića protiv KB Dubrava radi poništenja odluke o izboru ravnatelja.

No sumnje u potencijalno pogodovanje privatnim tvrtkama u milijunskim poslovima mogle bi za Dragana Koroliju Marinića, ali i za samo Ministarstvo zdravlja, biti puno ozbiljnije od onih da je zaposlen po političkoj liniji. Čak i ako se te sumnje pokažu neopravdanima, sama činjenica da nekog visokog političkog dužnosnika u kvoti SDP-a uvlače u tako veliku aferu, mogle bi biti neugodne za Vladu. Drugo je pak objašnjenje da Vlada neće snositi nikakve neugodnosti jer upravo postupanje policije najbolje pokazuje da oni rade svoj posao, odnosno da provode izvide bez obzira o tome što je riječ o visokom dužnosniku bliskom samom ministru zdravlja.

Komentiraj