Marko Lukunic/PIXSELL

AFERA ŠTANDOVI Sud nepravomoćno oslobodio Milana Bandića

Sudac Zdravko Majerović u petak je na izricanju presude u ‘aferi štandovi’ nepravomoćno oslobodio optužbi zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

Optužbi su oslobođeni i Ivica Lovrić i Zdenka Palac, a troškovi sudskog postupka bit će podmireni iz državnog proračuna.

Sudac je naveo kako Bandić, kao gradonačelnik, po Statutu ima pravo prihvatiti pokroviteljstvo ako je neka manifestacija važna za Zagreb. To pokroviteljstvo, što je dodatno naznačio Majerović, može biti i financijsko.

“Bilo je važno utvrditi koje su ovlasti gradonačelnika u prihvaćanju pokroviteljstva. Nedvojbeno je da je prikupljanje potpisa bilo politička manifestacija, ali gradonačelnik po statutu ima pravo prihvatiti pokroviteljstvo ako je manifestacija važna za Grad Zagreb. Pokroviteljstvo može biti počasno, ali što je jako bitno za ovaj kazneni postupak je da može biti i financijsko. Gradonačelnik prihvaća pokroviteljstvo ako ocijeni da je važno za Grad, a može i prihvatiti pokroviteljstvo na prijedlog udruge”, rekao je sudac Majerović obrazlažući presudu.

Zaključak je, prema sudu, da je Bandić postupao u skladu s ovlastima.

“Prvookrivljeni Milan Bandić, postupajući kao gradonačlenik postupao je u skladu s ovlastima koje je imao kao gradonačelnik i u skladu s internim propisima, potpuno javno i transparentno, kao i brojnim slučajevima prije ovoga. Logično je da provokrivljeni Bandić nije znao koliki će troškovi biti jer nisu ni bili navedeni u zahtjevu i logično je da uz prihvaćenje pokroviteljstva nije mogao donijeti zaključak o korištenju sredstva pričuve nego tek kada mu budu dostavljeni računi”, rekao je sudac Majerović.

“Pokroviteljstvo može imati i finacnijsku i drugu potporu. Pogrešna je tvrdnja Državnog odvjetništva da na to nije imao pravo. Logično je i legitimno, normalno, da je tražio da se na letcima, plakatima i spotovima vidi da je prihvatio pokroviteljstvo”, dodao je.

Podsjećamo, zagrebački gradonačelnik, njegov suradnik Ivica Lovrić i Zdenka Palac, nekadašnja šefica Tržnica Zagreb, optuženi su da su pogodovanjem udruzi U ime obitelji oštetili Zagreb za 308 tisuća kuna,  ustupajući im bez naknade štandove na kojima su prikupljali potpise za referendum o promjeni izbornog zakona.

Osim u ‘aferi štandovi’ Bandić je za štetu gradu, ali i državnom proračunu optužen i u slučaju Agram. Na početku suđenja, prošlog tjedna, Bandić i njegovih 10 suoptuženika kazali su da se ne osjećaju krivima ni po jednoj točki optužnice.

Komentiraj