Završeno je saslušanje osumnjičenog za špijunažu te je donesena odluka o pokretanju istrage za kazneno djelo špijunaže i predloženo određivanje istražnog zatvora za osumnjičenika, potvrđeno je za Dnevnik.hr iz srpskog tužiteljstva.

Osumnjičeni se trenutno nalazi u 48-satnom pritvoru, nakon što su ga u petak u Beogradu uhitili operativci Bezbednosno informativne agencije Srbije (BIA) u suradnji s Višim javnim tužiteljstvom.

Ovisno o okolnostima pod kojima je počinjeno kazneno dijelo špijunaže, po kaznenom zakonodavstvu Srbije moguća je kazna od tri do 15 godina zatvora, a ako se utvrdi da je riječ o teškim posljedicama po državnu sigurnost, ekonomsku ili vojnu moć zemlje, najmanja zapriječena kazna je 10 godina zatvora.

Više javno tužiteljstvo u petak je potvrdilo da uhićeni muškarac ima dvojno državljanstvo Srbije i Hrvatske te da je do 1990. godine živio i radio u Hrvatskoj, a potom mu je mjesto prebivališta bilo u Srbiji.

Beogradski mediji su, prema neslužbenim saznanjima, objavili da je uhićen 57-godišnji Čedo Čolović, umirovljeni časnik nekadašnje vojske samoproglašene Republike Srpske Krajine, podrijetlom iz okolice Drniša, te da je, navodno, uhićen pri pokušaju bijega u Hrvatsku.

Za beogradski tisak i elektroničke medije vijest o uhićenju osumnjičenog za špijunažu bila je udarna u petak navečer.

Vijest o uhićenju pada u vrijeme vrlo zategnutih diplomatskih odnosa između Hrvatske i Srbije, ponajviše zbog srbijanskog zakona o univerzalnoj nadležnosti kojim želi sudski goniti hrvatske državljane za kaznena djela počinjena na hrvatskom teritoriju protiv hrvatskih državljana. (Hina)

Komentiraj