Afera SMS: U podne objava nepravomoćne presude Franji Vargi i Blažu Curiću

Nepravomoćna presuda u tzv. “aferi SMS” bivšem policijskom informatičaru Franji Vargi i njegovu navodnom pomagaču, bivšem vozaču ministra poljoprivrede Blažu Curiću, biti će objavljena u četvrtak u podne.

Optužnica tereti Vargu da je od sredine 2017. do 20. rujna 2018. izrađivao lažnu elektronsku korespondenciju visokih dužnosnika i drugih osoba u namjeri onemogućavanja i znatnog otežavanja dokazivanja na suđenju koje se protiv Mamića vodilo pred osječkim Županijskim sudom, kao i postupku izručenja Todorića Hrvatskoj temeljem Europskog uhidbenog naloga pred nadležnim sudom u Velikoj Britaniji.

Iz sačinjene lažne korespondencije, smatra tužiteljstvo, proizlazi kako pojedini državni dužnosnici dogovaraju neosnovano pokretanje kaznenog progona ili vrše pritiske na druge pravosudne dužnosnike da se Mamić i Todorić osude bez dokaza, a sve kako bi se to koristilo kao dokaz teškog kršenja njihovog prava na pravično suđenje zajamčeno Ustavom i Konvencijom za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Curića se optužnicom tereti da je prvookrivljenom Vargi, svjestan svrhe u koje će se koristiti, dostavljao potrebne podatke u vidu telefonskih kontakata pojedinih dužnosnika i drugih osoba, kao i da je Vargu upozorio da je pod istragom.

Komentiraj