AFERA SMS: U Osijeku počelo suđenje Franji Vargi i Blažu Curiću

 

Na Županijskom sudu u Osijeku jutros je počelo suđenje Franji Vargi, bivšem MUP-ovom informatičaru i Blažu Curiću, kumu Milijana Brkića i bivšem vozaču nekadašnjeg ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, optuženima u aferi SMS.

“Ne, nisam nikada počinio nikakvo kazneno djelo, pa ni ovo koje mi se stavlja na teret”, kazao je Varga. Krivim se ne smatra ni Blaž Curić, prenosi Večernji list.

Odmah po čitanju optužnice i očitovanju o krivnji, obrana je postavila pitanja stvarne nadležnosti u ovom predmetu. Naveli su kako kazneno djelo za koje ih se tereti, a riječ je o sprječavanju dokazivanja i pomaganju u tom djelu, nije u nadležnosti USKOK, pa tako ni Županijskog suda, već Općinskoga.

Na sudu je reproduciran i poziv Blaža Curića kojim je upozorio Franju Vargu da uništi sve, i tako su “pukle” tajne USKOK-ove mjere, ubrzo nakon što su uopće i počele.

Obrane su na početku rasprave ustvrdile i kako prije vještačenja informatičke opreme nije napravljena obvezna zrcalna kopija podataka i oduzetih uređaja. Zatražile su, stoga, izdvajanje iz spisa svih dokaza prikupljenih tajnim praćenjem i pretragom Vargina doma te mobitela, SIM kartica i računala, jer ih smatraju nezakonitim. Sudsko je vijeće ot odbilo, na što nema prava žalbe.

Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

USKOK Vargu tereti za sprječavanje dokazivanja, odnosno izradu lažnih SMS-ova koji su trebali biti korišteni u osječkom procesu protiv Zdravka Mamića i suoptuženih za izvlačenje novca iz Dinama.

Prema optužnici, istu lažnu prepisku, lažne SMS-ove visokih državnih dužnosnika, među kojima su i premijer i tadašnji glavni državni odvjetnik Dinko Civtan, Varga je prema sumnjama USKOK-a radio i tijekom postupka izručenja Ivice Todorića iz Velike Britanije.

S druge strane, Curića optužnica tereti da je Vargi dostavljao telefonske brojeve osoba čiju je lažnu SMS komunikaciju ovaj kasnije konstruirao. Ova optužnica podignuta je još u veljači prošle godine, samo nekoliko mjeseci nakon što su i Varga i Curić uhićeni. A uhićeni su u rujnu 2018. godine.

DOPISIVANJE PRIJE UHIĆENJA Curić Vargi: “Što nisi razumio?”

Komentiraj