AFERA SMS Predsjednica od SOA-e zatražila hitno izvješće

Tomislav Miletic/PIXSELL

Ured predsjednice zatražio je izvješće od ravnatelja SOA-e Danijela Markića o tzv. aferi SMS, posebno o činjenicama vezanim uz pitanja iz područja nacionalne sigurnosti, doznaje u srijedu N1.

Predsjednica Republike do sada nije dobila izvješće ni od SOA-e, ni od drugih državnih institucija o toj temi, ni o samoj istrazi. Predsjednica inzistira da se istraga o svim detaljima ovog slučaja što prije završi i da se utvrde sve činjenice.

Rekla je kako je, nakon povratka u Zagreb, danas nazvala SOA-u i tražila relevantne činjenice, no da je ravnatelj Sigurnosno obavještajne agencije Danijel Markić na putu.

“Razgovarat ću s premijerom, on može organizirati sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost. Ta SMS afera je nejasna. Želim da se što prije završi te da se donesu zaključci”, rekla je predsjednica.

“Ja nisam ta koja odlučuje o svemu tome. Bila bi katastrofa da se prisluškivalo Božinovića. Ali i kako su mene optuživali da sam pokušala srušiti vladu, ja sam oprezna kad cure informacije iz te afere”, rekla je predsjednica.

Iz Ureda poručuju kako predsjednica Kolinda Grabar Kitarvoić nema saznanja o tome jesu li i na koji način Franjo Varga i Milijan Brkić bili uključeni u njezinu predizbornu kampanju.

Dodala je kako za Vargu prije afere SMS nikada nije čula. “Za gospodina Vargu sam tvrdila da treba psihološku procjenu. Neće da se stječe dojam da prisluškujemo ministre unutarnjih poslova. Ako se prisluškivalo Božinovića ili bilo kojeg drugog građanina Republike Hrvatske bez valjanog sudskog naloga, pokrenut ću sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost koju i Plenković može sazvati”, rekla je Grabar Kitarović.

O namjeri prisluškivanja ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, o čemu je u novom broju pisao Nacional, predsjednica je saznala iz medija.

“Javni napisi zatekli su me neinformiranu jer nisam dobila najave od službi. Tražit ću od njih izvještaj o bilo kakvim elementima bitnima za nacionalnu sigurnost Hrvatske. Ja sam u Splitu bila zatečena što piše u Nacionalu jer nisam te činjenice dobila od službi. Dovodim u pitanje činjenicu da me nitko od službi nije informirao o tome”, rekla je Grabar Kitarović.

EKSKLUZIVNO Brkićev kum naredio je Vargi da nadzire Božinovića

Komentiraj