U srijedu je u Saboru sa 113 glasova ‘za’ formirano Istražno povjerenstvo za Agrokor. Ono bi sa radom trebalo započeti 30. listoipada. Na čelu ćemu biti SDP-ov Orsat Miljenić, a u njemu će još sjediti: SDP-ov Gordan Maras, HDZ-ovi Marija Jelkovac, Milijan Brkić, Ante Babić i Josip Borić, Mostov Nikola Grmoja, HNS-ov Stjepan Ćuraj i Ivan Lovrinović iz Promijenimo Hrvatsku.

Prvo istražno povjerensvo Sabora osnovano je u listopadu 1996. godine, samo sedam mjeseci nakon što je donesen zakon o istražnim povjerenstvima. Povjerenstvo je formirano zbog afere s pšenicom, a na njegovom je čelu bio Vladimir Šeks. Zaključeno je da su vodeći ljudi Državnog ravnateljstva lažno napuhavali zalihe žita kako bi ga bez javnog natječaja i ispod cijene, prodavali privatnim tvrtkama, koje su ih kasnije skupo prodavale na inozemnom tržištu.

Istraga povjerenstva trahala je pet mjeseci, a saslušano je 20 svjedoka, među kojima je bio i Ivica Todorić. Jedna od privatnih tvrtki, naime, kojima se prodavalo žito bio je i Agrokor. Povjerenstvo je utvdilo štetu od 50 milijuna kuna i najavilo kaznene prijave. Povjerenstvo je prijavilo oko 50 osoba zbog sumnje u kaznena djela, a među njima nije bilo Todorića. Od 50 osumnjičenih osoba, na DORH-u je na kraju završilo njih osam, odnosno protiv njih su podignute kaznene prijave, ali gotovo ništa nije procesuirano.

Komentiraj