FaH

AFERA RIBAR: Obrana smatra da su Uskokovi dokazi protiv Sinovčića nezakoniti

Zbog zahtjeva za izdvajanjem niza dokaza, za koje obrana smatra da su prikupljeni nezakonito, zagrebački Županijski sud u petak nije odlučio o osnovanosti optužnice protiv zadarskog poduzetnika Rene Sinovčića, optuženog da je “zaradio” i u predstečajnoj nagodbi, prvoj koje se dotakao Uskok.

Sudac Zdravko Majerović odluku o zahtjevu za izdvajanjem velikog broja Uskokovih dokaza objavit će u četvrtak 19. travnja. No, obrana na nju ima pravo žalbe pa se može očekivati da će i u ovom slučaju odluka o osnovanosti optužnice biti donesena tek nakon mišljenja Vrhovnog suda o zakonitosti dokaza.

Sinovčićev odvjetnik Andrej Korljan smatra da iz spisa treba izdvojiti sve istražne nalaze i mišljenja, kao i iskaze svjedoka.

Osim Sinovčića i njegove tvrtke optužnica u tzv. aferi Ribar podignuta je protiv bivšeg pročelnika zadarske Porezne uprave Vjekoslava Jurline, njegove nasljednice Stoje Mučaji, poreznika Željana Pejkovića, Marka Lozančića i Irene Anić te bivših direktora NK Zadra Novice Erlića i Dalibora Zebića.

I njihovi su odvjetnici na sjednici optužnog vijeća ustvrdili da su nezakoniti gotovo svi dokazi na kojima Uskok temelji optužbe da je u predstečajnoj nagodbi Sinovčićeve medijske kuće VOX, ali i iz NK Zadra izvučeno preko 120 milijuna kuna.

Sinovčić je u javnosti poznat kao bivši nogometni sudac, vlasnik nekoliko zadarskih medija (televizije Vox, tjednika Vox i Zadarskog regionala), ali i član Gradskog vijećnika u koje je izabran kao nositelj nezavisne liste koju je okupio nakon izlaza iz HDZ-a.

Prije desetak godina bio je svrstavan na popise najbogatijih Hrvata, a nazivalo ga se i “kraljem ribe na Jadranu” te nogometnim sucem s presudnim utjecajem u Hrvatskom nogometnom savezu. Također mediji su ga dovodili u vezu i s lažiranjem utakmica.

Komentiraj