[quote_box_center]

  • Poduzetnik Walter Wolf, čije je izručenje od Kanade zatražila Slovenija kako bi mu sudila u korupcijskoj aferi Patria, zaprijetio je da će tužiti slovensku vladu
  • “Moji će odvjetnici na jesen uložiti tužbu u Strasbourg, tražit ću 100 milijuna eura odštete i od tužbe neću odstupiti”, kazao je Wolf
  • Wolf je bio među četvoricom optuženih za davanje i primanje mita na procesu koji je završen prošle godine osuđujućim presudama bivšeg premijera Janeza Janše

[/quote_box_center]

Poduzetnik Walter Wolf, čije je izručenje od Kanade zatražila Slovenija kako bi mu sudila u korupcijskoj aferi Patria, zaprijetio je da će tužiti slovensku vladu Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu zbog narušena zdravlja i nanesene poslovne štete.

“Moji će odvjetnici na jesen uložiti tužbu u Strasbourg, tražit ću 100 milijuna eura odštete i od tužbe neću odstupiti”, kazao je Wolf u razgovoru za slovensku televizijsku postaju “Planet TV”. Dodao je da će za tužbu koristiti 1,2 milijuna dolara jamčevine koju su mu kanadske vlasti vratile nakon što su ga na slovenski zahtjev neopravdano uhitile, a onda pustile iz pritvora, do ročišta na kojemu će se uskoro odlučivati o tome hoće li biti izručen ili ne.

Wolf tvrdi da je optužnica na temelju kojemu mu se sudilo u Sloveniji, a po kojoj je prema nekim slovenskim dužnosnicima, među ostalim i nekadašnjem premijeru Janezu Janši, kanalizirao provizije odnosno mito finske tvrtke Patria za dobivanje ugovora sa slovenskom vojskom, potpuno bez osnova.

Kazneni postupak i u Hrvatskoj

“To je sve obična komunistička laž i kriminal”, kazao je Wolf koji tvrdi da Janšu uopće ne poznaje, da se s njim nije sastajao te da mu je zbog cijele afere koja se vuče godinama napravljena golema šteta.

Govori o računima koji su mu bili blokirani, načetom zdravlju i gubitku poslovnog ugleda, zbog čega je odlučio tražiti zadovoljštinu na europskom sudu.

Wolf je bio među četvoricom optuženih za davanje i primanje mita na procesu koji je završen prošle godine osuđujućim presudama bivšeg premijera Janeza Janše, bivšeg brigadira slovenske vojske Antona Krkoviča i poduzetnika Ivana Črnkoviča, ali je sudjelovao samo na nekoliko uvodnih ročišta, a kasnije se prebacio u Kanadu, gdje ima prebivalište i veliko imanje. Na sudske pozive se nije odazivao pa je Slovenija zatražila njegovo izručenje, jer sredinom godine istječe desetogodišnji rok od djela za koje je optužen pa slučaj pada u apsolutnu zastaru.

Walter Wolf rođen je 1939. u Grazu kao dijete Nijemca i Slovenke. Dio djetinjstva proveo je u Mariboru, a 1960. odselio je u Kanadu, gdje se obogatio poslovima s naftom. Sredinom 70-ih godina postao je poznat sa svojim timom u Formuli 1 “Walter Wolf Racing”.

Uz državljanstvo Kanade ima još slovensku, austrijsku i hrvatsku putovnicu.

Protiv njega se vodi i kazneni postupak u Hrvatskoj. Županijski sud u Karlovcu je 2008. Wolfa proglasio krivim da je kao vlasnik Karlovačke industrije obuće (KIO) poticao na kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti u “slučaju KIO”. Sud je teretio Wolfa za prisvajanje 20.000 eura dobivenih od prodaje nekretnine KIO-a u Valjevu.

Vrhovni sud je 2013. ukinuo presudu i vratio je na ponovno suđenje.

Komentiraj