Afera koju je otkrio Nacional: Novinarka koja je prijavila seksualno uznemiravanje na HRT-u dala otkaz

Djelatnica HRT-a koja je nedavno u tjedniku Nacional iznijela potresnu ispovijest o navodnom seksualnom uznemiravanju od strane Ravnatelja jedinice Poslovanje Mislava Stipića odlučila je dati otkaz, piše Slobodna Dalmacija.

Dogodilo se to 10. veljače, što je, kažu, potvrdila i sama novinarka, inače gledateljima dobro poznato TV lice s obzirom na to da je tijekom karijere na državnoj televiziji imala niz javljanja uživo u mozaične i informativne emisije, a bila je i voditeljica jednog od Dnevnika.

EKSKLUZIVNO: Mislav Stipić prozvan zbog seksualnog uznemiravanja, on optužbe demantira, ravnatelj HRT-a mu vjeruje

HRT bez komentara

“Istina je da sam dala otkaz. Nisam se više mogla nositi s neizdrživom situacijom zbog ružnog odnosa svojih nadređenih, kratko je Slobodnoj Dalmaciji komentirala novinarka koja će, navode, pravdu potražiti sudskim putem.

Na HRT-u su šturo komentirali situaciju, odgovorili su kako ne komentiraju radno-pravne odnose svojih zaposlenika, piše Slobodna.

Dodaju da nije poznato ni je li Državno odvjetništvo započelo istragu o čitavom slučaju od kojega su prošla već dva mjeseca.

Tražila veću plaću

Podsjetimo, sve je počelo 26. siječnja ove godine kad  je Nacional objavio iscrpnu priču novinarke koja je zbog navodnog nedoličnog ponašanja prijavila Mislava Stipića.

Ona tvrdi da se suočila s problemima na poslu te ih je odlučila riješiti uobičajenim putem kroz poslovnu komunikaciju s nadređenima. Kada je zatražila adekvatnu plaću radnom mjestu koje je obavljala rekla je da se suočila s navodnim perfidnim seksualnim uznemiravanjem i mobingom.

Prozvani Stipić odbacio je izrečene navode. Istaknuo je kako je novinarka željela napredovati mimo pravila HRT-a, da je cijela priča izmanipulirana te da je sam već ranije inzistirao da se cijela priča istraži.

Katarina Periša Čakarun, šefica Informativnog medijskog servisa HRT-a istaknula je da nijedna zaposlenica iz Odjela IMS-a nije prijavila seksualno uznemiravanje ili bilo kakvu vrstu zlostavljanja na poslu.

No, Nacional donosi i ispovijesti još troje djelatnika televizije o navodnom uznemiravanju kojeg su prijavili nadređenima.

Neugodni događaji nakon otkrivanja skandala

Nakon afere, predsjednica Sindikata novinara Hrvatske i sindikalna povjerenica na HRT-u Maja Sever, zajedno s novinarkom i urednicom Sanjom Mikleušević Pavić, traži osnivanje neovisnog povjerenstva koje će istražiti slučaj, Sever je također dala intervju Nacionalu i zbog toga je dobila upozorenje pred otkaz.

Vijeće Europe zbog svega traži od Vlade RH da se očituje o cijelom slučaju.

Čeka se sudski rasplet događaja.

Pročitajte intervju zbog kojeg je Maja Sever dobila upozorenje: ‘Zakon o HRT-u je loš. Ravnatelj ne smije imati gotovo neograničene ovlasti’

 

 

Vijeće Europe traži od Plenkovića izjašnjenje zbog intervjua Maje Sever Nacionalu i stanja na HRT-u

Komentiraj