AFERA JANAF: Jedanaestorica čekaju odluku o istražnom zatvoru

 

Na Županijskom sudu u Zagrebu oko 17 sati počelo je ročište na kojemu će se odlučiti o tome tko će od 11 osumnjičenih u aferi Janaf ići u istražni zatvor, a tko će se braniti sa slobode.

Danas uhićeni Dražen Barišić i Vinko Grgić nisu došli na Županijski sud jer trebaju prethodno ići u PNUSKOK, piše HRT. USKOK je protiv njih zatražio određivanje istražnog zatvora.

“O detaljima još uvijek ne mogu govoriti, manje-više se radi o onome što je već poznato u medijima. Ono što zasad mogu reći je da je gospodin Barišić nakon što mu je skinut imunitet samovoljno pristupio u prostorije PNUSKOK-a u Oranicama te je ondje lišen slobode i vrši se daljnja obrada”, rekao je Ljubo Pavasović Visković, odvjetnik Dražena Barišića.

Ljubo Pavasović Visković. PHOTO: Tomislav Čuveljak/NFOTO

Grgić je uhićen u Novoj Gradiški oko 15 sati. Policija će ga tijekom dana dovesti u sjedište PNUSKOK-a na zagrebačkim Oranicama.

Hrvatski sabor izglasao je jutros odobrenje za ukidanje imuniteta, lišavanje slobode i određivanje istražnog zatvora za Dražena Barišića i Vinka Grgića, ali imunitet je skinut i HDZ-ovu zastupniku i požeškom gradonačelniku Darku Puljašiću, kojeg se tereti za krivotvorenje dokumentacije u vezi s projektom gradnje osnovne škole.

Kovačević je ispitan sinoć te je odveden natrag na PNUSKOK, a jutros je ispitan i prvoosumnjičeni Krešimir Petek. Njegov odvjetnik Veljko Miljević rekao je da nije htio odgovarati na pitanja, branio se šutnjom, te da će cjelokupnu obranu iznijeti tijekom postupka.

Privođenje Dragana Kovačevića. PHOTO: Saša Zinaja/NFOTO

Petek davao mito u zamjenu za javne poslove

Uz direktora Janafa istragom su od jučer obuhvaćeni prvookrivljeni Krešo Petek, osnivač i stvarni voditelj poslovanja tvrtke Elektrocentar Petek koji je šefu Janafa i gradonačelnicima navodno davao mito kako bi osigurali da njegova tvrtka dobije milijunske poslove.

Tako je kao osnivač i stvarni voditelj tvrtke Elektrocentar Petek od rujna 2019. u Zagrebu predsjedniku uprave Janafa navodno dao 1,96 milijuna kuna u gotovini kao nagradu za osiguranje dodjele poslova čiji je investitor Janaf.

Peteka terete i da je od rujna 2019. do 18. rujna u Zagrebu i Novoj Gradiški s gradonačelnikom Nove Gradiške, dogovorio da će mu kao nagradu za poduzimanje svih radnji potrebnih da se u postupku javnog nadmetanja izvođenje radova dodijeli zajednici ponuditelja tvrtki u kojoj je on stvarni voditelj jednog, a VII. okrivljeni odgovorna osoba drugog društva, dati 100.000 kuna.

Gradonačelnika Velike Gorice tereti se da je od rujna 2019. u Zagrebu i Velikoj Gorici u dogovoru s Petekom poduzeo sve radnje potrebne da se njegovoj tvrtki u otvorenom postupku jednog javnog nadmetanja procijenjene vrijednosti nabave 97,3 milijuna kuna dodijeli izvođenje tih radova.

Barišić manipulirao autoritetom gradonačelničke funkcije

Velikogorički gradonačelnik je pritom koristeći autoritet svoje funkcije i pozicije jedinog člana Skupštine velikogoričke Vodoopskrbe od predsjednika uprave Vodoopskrbe i naručitelja radova zatražio da manipulira predpostupkom i postupkom javnog nadmetanja, mijenjanjem dokumentacije sukladno zahtjevima Peteka i njegove konzultantice, tvrdi Uskok.

Između ostaloga je, dodaju, naložio okrivljenoj voditeljici odjela za EU projekte u Vodoopskrbi, da u sklopu postupka pojašnjenja i mogućih izmjena dokumentacije o javnoj nabavi na pitanja tvrtke prvookrivljenika i njegovih poslovnih partnera objavljuje one odgovore koje će joj dati devetookrivljeni kao i da mu da pitanja njihovih konkurenata radi otkrivanja njihovih ponuda.

Vodoopskrba i društvo u kojem je devetookrivljeni odgovorna osoba zaključili su pritom ugovor o tehničkoj evaluaciji ponuda zaprimljenih u okviru javnog nadmetanja i time trgovačkom društvu omogućili podnošenje cjenovno najpovoljnije ponude.

Gradonačelnika Velike Gorice terete i da je u dogovoru s Petekom pokrenuo postupak za raspisivanje novog javnog nadmetanja nakon što je poništeno prethodno javno nadmetanje za sustav javne rasvjete u Velikoj Gorici.

Okrivljenika spriječilo uhićenje u sređivanju projektne dokumentacije

Potom je naložio djelatnicima Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i promet provođenje pozivnog natječaja, znajući da će sadržaj svih ponuda odrediti jedanaestookrivljeni i ponudu njegovog društva prikazati najpovoljnijom.

Taj okrivljenik je nakon provedbe fingiranog pozivnog natječaja u ime društva u kojem je odgovorna osoba s gradom Velika Gorica zaključio ugovor kojim mu je povjereno sastavljanje projektne dokumentacije, a zatim je s prvookrivljenim započeo s izradom projektne dokumentacije koju uslijed uhićenja nije do kraja kompletirao.

Uz glavne aktere te korupcijske afere još se sumnjiče Vlado Zorić, Damir Vrbanc, Vatroslav Sablić, Vinko Grgić, Iva Šuler, Zvonko Maras, Tomislav Jelisavac, Mirjana Prodan, Katarina Gašparac i Ljubomir Perušić.

Komentiraj