Dalibor Urukalovic/PIXSELL

AFERA HYPO Presuda Ivi Sanaderu 22. listopada

Presuda Ivi Sanaderu, bivšem hrvatskom premijeru, u aferi Hypo biti će objavljena u ponedjeljak, 22. listopada. Riječ je o ponovljenom suđenju u aferi Hypo, u kojem ga se tereti za zlouporabu položaja i ratno profiterstvo.

Uskok tereti Sanadera da je kao zamjenik ministra vanjskih poslova uzeo protuvrijednost od 3,6 milijuna kuna provizije od banke koja je Hrvatskoj, dok je tijekom rata bila u teškoj situaciji, dala kredit za kupnju zgrada diplomatskih predstavništava.

Sanader je danas u svojoj obrani kazao da nije ratni profiter. Dodao je kako je tadašnja Vlada donijela odluku o kreditu, a tadašnji ministar vanjskih poslova Mate Granić potpisao ugovor i dobio pismo u kojem su bili utvrđeni svi uvjeti kredita. Ustvrdio je kako je jedina banka koja je htjela Hrvatskoj dati kredit bila Hypo banka, i to na pritisak tadašnjeg austrijskog ministra vanjskih poslova Aloisa Mocka.

Sanader tvrdi da je njega Granić uključio u pregovore nakon što su bili dogovoreni svi uvjeti jer je banka tražila plaćanje dodatnih troškova, te mu rekao da ne smije pristati na plaćanje tih troškova. Dodao je kako kako mu je bivši predsjednik uprave Hypo banke Wolfgang Kulterer u pregovorima rekao da će Eugen Laxa dobiti proviziju za taj kredit, te da se u spisu vidi da je Laxa ili netko tko se predstavljao njegovim imenom uzeo proviziju.

Predstavnica tužiteljstva kazala je u završnom govoru kako je dokazano da je Sanader počinio ratno profiterstvo te da je u obrani umanjio svoju ulogu. Optužba je pritom ustvrdila kako je nedvojbeno da je Sanader s Kultererom u četiri oka dogovorio isplatu provizije, da će ona biti isplaćena u dva dijela, a da će kao primatelj radi prikrivanja biti naznačen Laxa.

Odvjetnik Ive Sanadera, Čedo Prodanović istaknuo je kako je dokazni postupak prepun dvojbi, a nelogično je da bi banka dala proviziju za isplatu kredita zemlji koja se nalazi u teškom financijskom stanju. Ustvrdio je također da tužiteljstvo ne poštuje odluku Ustavnog suda koji je 2014. ukinuo pravomoćnu osuđujuću presudu i zatražio novo suđenje.

Komentiraj