AFERA DNEVNICE Vrhovni sud odlučivat će o zakonitosti grafološkog vještačenja

Dalibor Urukalovic/PIXSELL

O zakonitosti grafološkog vještačenja u postupku protiv bivšeg predstojnika premijerova ureda Tomislava Sauche i njegove nekadašnje tajnice Sandre Zeljko u tzv. aferi dnevnice odlučivat će Vrhovni sud, doznaje se u srijedu nakon sjednice optužnog vijeća zagrebačkog Županijskog suda.

Sauchin odvjetnik Darko Maržić kazao je nakon sjednice optužnog vijeća da je obrana ponovila svoje argumente zbog kojih vještačenje Sauchinih potpisa smatra zakonitim i traži njihovo izdvajanje iz spisa. No, sud je odbio taj prijedlog pa je obrana najavila žalbu Vrhovnom sudu.

Saucha pritom nije ništa komentirao, a na novinarsko pitanje je potvrdio da ostaje pri ranijim tvrdnjama da je nevin. “Sve ostaje isto”, kratko je kazao Saucha.

Zamjenik ravnatelja Uskoka Krešimir Ostrogonac ponovio je da je optužno vijeće odbilo prijedlog obrane da se kao nezakonit izdvoji nalaz i mišljenje grafološkog vještaka. “O tome će vijeće donijeti rješenje, a nakon njegove pravomoćnosti nastavit će se sa sjednicom optužnog vijeća i odlučivanjem o osnovanosti optužnice”, kazao je tužitelj.

Riječ je o optužnici koja je u ožujku bila vraćena Uskoku na doradu, također nakon zahtjeva obrane da se iz spisa izdvoji grafološko vještačenje Sauchinih potpisa koje smatraju nezakonitim.

Uskok Sauchu tereti da je kao predstojnik ureda bivšeg premijera Zorana Milanovića lažirao putne naloge i zajedno sa svojom tadašnjom tajnicom nezakonito stekao 580 tisuća kuna. U proširenju istrage Sauchu je Uskok osumnjičio da je akontacije za fiktivne dnevnice dijelio sa Zeljko, nekadašnjom “krunskom svjedokinjom” u tom slučaj.

No, nju terete da je i nakon Sauchina odlaska nastavila dizati novac pa je od ožujka 2016. do veljače ove godine, po Uskokovim tvrdnjama, samoinicijativno krivotvorila potpise kasnijih šefova kabineta Nevena Zelića i Davora Božinovića te preuzela i zadržala akontacije dnevnica u ukupnom iznosu od gotovo 350.000 kuna.

Istraga u ovom slučaju najprije je poreknuta samo protiv Sauche, tadašnjeg SDP-ovog saborskog zastupnika, a naknadno je proširena i na Zeljko. No, istraga je postala pravomoćna tek u kolovozu prošle godine kada je izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda prihvatilo Uskokovu žalbu na raniju odluku suca istrage koji je zaključio da proširenje istrage nije u skladu sa zakonom.

Prvo ukidanje Uskokova rješenja o proširenju istrage uslijedilo je nakon što je Saucha, kao saborski zastupnik, prilikom glasovanja presudio da ne prođe zahtjev za opoziv ministra Zdravka Marića, koji je prethodno potpisao. No, Saucha je odbacio sumnje da ga je netko “kupio”, pojašnjavajući da je odluku promijenio kako bi se izbjegli novi izbori.

U optužnici koju je Uskok podigao u prosincu prošle godine Saucha i Zeljko se terete za zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenje službene isprave, odnosno pomaganje u tim nedjelima zbog čega im prijete bezuvjetne zatvorske kazne.

Komentiraj