AFERA DNEVNICE: Svjedočio Božinović: “Potpisi su slični mojima, drugačija su neka slova”

Na suđenju Tomislavu Sauchi i Sandri Zeljko na zagrebačkom Županijskom sudu danas je svjedočio ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Njegovo svjedočenje počelo je čitanjem iskaza danog u USKOK-u za vrijeme istrage.

“Znam da je u pošti među različitom poštom dolazio i određeni broj putnih naloga s urednim zahtjevima i dokumentacijom. Sandra Zeljko mi je poznata jer je bila tajnica premijera Andreja Plenkovića. Često me, kad bih dolazio kod premijera, molila da u prolazu potpisujem razne dokumente. Radilo se o narudžbenicama, putnim nalozima, korištenju Vladinog aviona. Potpisivao bih u brzini jer nisam imao razloga sumnjati u njezine riječi”, rekao je Božinović u USKOK-u.

O problematičnim putnim nalozima u USKOK-u je rekao da ta putovanja nisu bila uobičajena i da se nisu obavljala u vrijeme kada je bio predstojnik Ureda premijera.

Božinović je rekao da su potpisi na tim putnim nalozima slični njegovim, ali se neka slova razlikuju. Ustvrdio je da Robert Kopal i Karlo Ressler sigurno nisu putovali na mjesta navedena na putnim nalozima jer je on bio na tim putovanjima, a oni ne.

Upitan je li bilo govora da sve poslove u vezi s putnim nalozima obavlja samo Sandra Zeljko, Božinović je odgovorio: “To je neka praksa koja je vjerojatno naslijeđena, ali nikada nije donesena formalna odluka o tome”.

Dodao je da je moguće da su neki zapsolenici na neka putovanja išli sami, ali kaže, to je bilo rijetko.

Obrana je tražila od Božinovića da objasni što je on točno radio u vezi s putnim nalozima.

“Kad su u pitanju ravnatelji vladinih ureda, u pravilu bih to potpisom odobravao jer je imalo svu dokumentaciju. Što se tiče putovanja premijera, to se dogovaralo tko će putovati”, rekao je Božinović, kako piše Index.

kazao je i da se ne sjeća na koji je točno način Sandra Zeljko dobivala informacije tko putuje i kome treba putni nalog. Upita je li primao izvješća iz obračuna plaća, Božinović je rekao da misli da nije vidio ta izvješća. “Bili smo nova vlada i imali smo puno političkih pitanja za rješavanje. Mislim da sam o ovom slučaju prvi put čuo iz jednog novinarskog pitanja u vezi s revizorskim izvješćem. Tek tada smo počeli hvatati konce”, rekao je Božinović.

Istaknuo je da bi sigurno reagirao da su ga obavijestili da postoje neke nepravilnosti.

Tomislav Saucha je Božinovića pitao o razrješenju šefice UZOP-a Terzije Matić. “U trenutku kad smo shvatili da tu nešto ne štima, htjeli smo doći do istine i htjeli smo da netko drugi dođe na čelo tog ureda kako bismo vidjeli kroz interne provjere što se tu točno radi”, odgovorio je.

Sutkinja je Božinovića pitala što je napravio kada je shvatio da postoji problem. “Kad dolazite u poziciju obnašanja vlasti, slijedi vam cijeli niz imenovanja od ministara pa kako to već ide nakon izbora. Ovo mjesto nije bilo nikome u fokusu. Postoji osoba koja je dugogodišnji zaposlenik tog ureda i obavlja poslove. Nitko ne postavlja pitanja dok sve ide kako treba. Kad se pojavi problem, postavi se osoba koja će to riješiti”, rekao je Božinović.

Podsjetimo, Tomislav Saucha i Sandra Zeljko na početku suđenja u tzv. aferi Dnevnice izjasnili su se kako nisu krivi za lažiranje putnih naloga čime su, prema Uskokovoj optužbi, napravili štetu od 960.000 kuna.

Uskok Sauchu tereti da je kao predstojnik ureda bivšeg premijera lažirao putne naloge sa svojom tadašnjom tajnicom Zeljko, koja je to navodno nastavila činiti i nakon Sauchina odlaska iz kabineta.

Istraga je prvo pokrenuta samo protiv Sauche, tadašnjeg SDP-ova saborskog zastupnika, a naknadno je proširena i na Zeljko koja je na početku opisivana kao krunska svjedokinja.

Saucha je nakon izlaska iz istražnog zatvora u veljači 2017. napustio SDP i u saboru kao član kluba zastupnika HNS-a podržava vladajuću većinu.

Komentiraj