AFERA DNEVNICE: Sauchina obrana najavila osporavanje grafološkog vještačenja

Obrana Tomislava Sauche kojeg Uskok tereti da je zajedno sa Sandrom Zeljkom lažirao 125 putnih naloga, najavila je u četvrtak na zagrebačkom Županijskom sudu kako će tijekom postupka osporavati grafološkog vještačenja potpisa na putnim nalozima, dok će obrana Zeljko uvodni govor iznijeti po izvođenju dokaza optužbe.

Najavivši kako će osporavati metodologiju i rezultate grafološkog vještačenja, Sauchin branitelj odvjetnik Darko Maržić kazao je da je najbitnije utvrditi je li njegov branjenik potpisao putne naloge, a nakon njega i drugi predstojnici ureda premijera.

”Nelogično je da se Saucha kao pravnik, predstojnik ureda premijera Zorana Milanovića i jedan od 10 najvažnijih političara u to doba bavio, uvjetno rečeno, sitnim kriminalom pa je stoga najbitnije ustvrditi vjerodostojnost grafološkog vještačenja. Vještaci Centra za kriminalistička vještačenja potrošili su po dvije minute po potpisu za koje ne znamo jesu li originalni te su u jednom danu vještačili 250 dokumenata”, kazao je Maržić ocjenivši da i ostali vještaci nisu vjerodostojni i objektivni.

Uz to, Maržić tvrdi kako je nelogično da je Saucha pomagao Zeljko u vrijeme svog mandata, a da je ona isto kazneno djelo mogla nastaviti sama, dok je Sauchina braniteljica Ivana Saucha nadodala da su nalazi Centra za kriminalistička vještačenja ”sramotni”.

Obrana Sandre Zeljko će uvodni govor iznijeti nakon izvođenja dokaza optužbe.

Ostrogonac: Tri vještačenja utvrdila da je Saucha potpisao naloge

U uvodnom govoru zamjenik ravnateljice Uskoka Krešimir Ostrogonac je kazao da će tijekom procesa dokazati kaznena djela koja se Sauchi i Zeljko stavljaju na teret, a što će potkrijepiti materijalnim dokazima, iskazima svjedoka i rezultatima grafološkog vještačenja. Pritom je ustvrdio da su tijekom istrage provedena tri vještačenja koja su utvrdila da je Saucha potpisao sporne naloge.

Saucha i Zeljko su se na početku suđenja u tzv. aferi dnevnice izjasnili kako nisu krivi za lažiranje putnih naloga čime su, prema Uskokovoj optužbi, napravili štetu od 960.000 kuna. Uskok Sauchu tereti da je kao predstojnik ureda bivšeg premijera Zorana Milanovića lažirao putne naloge, zajedno sa svojom tadašnjom tajnicom Zeljko, koja je to navodno nastavila činiti i nakon Sauchina odlaska iz kabineta.

Istraga je prvo pokrenuta samo protiv Sauche, tadašnjeg SDP-ova saborskog zastupnika, a naknadno je proširena i na Zeljko, koja je na početku opisivana kao krunska svjedokinja.

No, istraga je postala pravomoćnom tek u kolovozu 2017. kada je izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda prihvatilo Uskokovu žalbu na raniju odluku suca istrage, koji je zaključio da proširenje istrage nije u skladu sa zakonom.

Prvo ukidanje Uskokova rješenja o proširenju istrage uslijedilo je nakon što je Saucha, kao saborski zastupnik, prilikom glasovanja presudio da ne prođe zahtjev za opoziv ministra financija Zdravka Marića, koji je prethodno potpisao, čime je spasio Vladu Andreja Plenkovića.

Saucha je kasnije odbacio sumnje da ga je netko “kupio”, tvrdeći da je odluku o opozivu Marića promijenio kako bi se izbjegli novi izbori.

Komentiraj