AFERA AGRAM Bandićevi vozači mijenjali iskaze i ljutili sutkinju

Svjedočenjem Željka Jurčića i Zdravka Krajine, bivših vozača Milana Bandića te dispečera u garaži Grada Zagreba Josipa Delača, koji su na sudu promijenili svoje inkriminirajuće iskaze iz istrage, u ponedjeljak je na Županijskom sudu nastavljeno suđenje zagrebačkom gradonačelniku i suoptuženicima u aferi Agram.

Jurčić je na sudu kazao kako se ne sjeća da je itko od nega tražio da u ime tadašnjeg tajnika Zagrebačkog sportskog saveza Zdenka Antunovića potpiše putni nalog za putovanje u Njemačku.

Potom je puštena snimka razgovora u kojem ga se traži da umjesto Antunovića potpiše putni nalog u kojoj sugovornik Jurčiću kaže: ”Otiđi gore, dat će ti nešto da potpišeš, samo stavi Z. Antunović”. Nakon odslušane snimke svjedok je ustvrdio kako nije siguran da se radi o njegovom glasu te je dodao kako ”ne zna o čemu se radi”.

Zdravko Krajina, koji je u istrazi ispričao da je službenim automobilom vozio Veljka Horvata i Josipa Katića na kolinje kod Bandićeve sestre u Grude, na sudu je u ponedjeljak rekao da ih je samo usput povezao.

”Vozio sam na službeni put Ratimira Jurekovića, tadašnjeg višeg stručnog savjetnika pročelnika Ureda za poljoprivredu i šumarstvo Grada Zagreba koji je putovao za Mostar. Stoga mi se učinilo zgodnim povesti Horvata i Katića da pomognu u kolinju. Tamo sam zatekao Bandića koji je bio neugodno iznenađen što ih vidi jer je gradonačelniku bilo problematično što su se dovezli službenim automobilom koji se koristio samo za prijevoz službenih delegacija”, izjavio je Krajina.

Svoj iskaz je promijenio i Josip Delač koji je tijekom istrage tvrdio da je na svakom nalogu za put izvan Hrvatske bio gradonačelnikov potpis.

Govoreći na okolnost odlaska u Tuzlu na pogreb majke Dijane Muhović, Delač je u istrazi rekao da je automobil preuzeo Antunović koji je na putu trebao ostati dva dana, ali je ostao dva dana duže jer se “sprovod oduljio” pa zbog toga automobil nije vraćen na vrijeme. Tijekom svjedočenja u ponedjeljak, Delač je kazao da uopće nije spominjao Antunovića u vezi odlaska u Tuzlu, dok je na upit zašto je na Uskoku spominjao to korištenje automobila reako je da je ”možda bio u strahu i šoku zbog ispitivanja na tužiteljstvu”.

Odlazak na sprovod žive žene

Iako je zamjenik ravnateljice Uskoka Sven Mišković primjetio kako je majka Dijane Muhović i danas živa, na što je sutkinja Rahela Valentić poručila Delaču da bi mogao ”malo govoriti i istinu”, Delač je ustrajao na tvrdnji kako ne zna ništa o Antunovićevim putovanjima.

Na suđenju u ponedjeljak je trebala svjedočiti i televizijska voditeljica Mila Horvat, koju su službeni vozači Grada Zagreba vozili na liječenje, a prema snimkama iz prisluškivanih telefonskih razgovora i u šoping u Beč. No, Uskok i obrana optuženih usaglasili su se kako svjedokinju neće ispitivati već će njezin iskaz dan u Uskoku samo uvrstiti u spis.

Optužnicu protiv zagrebačkog gradonačelnika i njegovih suradnika te poslovnih partnera gradskih tvrtki Uskok je sudu predao još sredinom prosinca 2015. Sedam točaka optužnice za štetu gradskom i državnom proračunu sud je potvrdio u ožujku 2018., a tri su točke tada tužiteljstvu vraćene na doradu. Krajem ožujka optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda je obustavilo postupak protiv Bandića u dijelu optužnice koja ga je teretila za štetu Državnom proračunu zbog neplaćanja poreza na donacije primljene nakon predsjedničkih izbora 2010.

Na početku suđenja za potvrđeni dio optužnice Bandić je, kao i njegovi suoptuženici, kazao su da se ne osjeća krivim.

Isto su ponovili i bivši šef Holdinga Slobodan Ljubić, vlasnik CIOS-a Petar Pripuz, bivši direktor ZET-a Ivan Tolić, direktor Čistoće Miljenko Benko, zamjenica pročelnice gradskog Ureda za imovinsko-pravne poslove Ines Bravić, načelnica odjela za pravne poslove u Gradskom uredu za imovinsko-pravne poslove Koraljka Rožanković Uremović, direktor građevinske tvrtke Bramgrad-projekt Branko Mihaljević, nekadašnji pročelnik stručne službe gradonačelnika Vidoje Bulum, pročelnik Bandićeva ureda Miro Laco te glavni tajnik Zagrebačkog športskog saveza Zdenko Antunović.

Optužnicom su bili obuhvaćeni i gradonačelnikov suradnik Dragutin Kosić te bivši direktor zagrebačke plinare Ante Dodig koji su nakon priznanja nedjela i nagodbe s tužiteljstvom sporazumno osuđeni na uvjetne kazne.

Komentiraj