Advent u Slavonskom Brodu – Čudesno putovanje pričama Ivane Brlić-Mažuranić

Nekoć davno, početkom prošlog stoljeća, Ivana Brlić-Mažuranić sjedila je uz kamin svog doma u Slavonskom Brodu i promatrala vatru koja je raspirivala Ivaninu maštu. Tako je i nastalo jedno od najvećih djela hrvatske književnosti – ‘Priče iz davnina’.

Zbirka, koja je prvi put objavljena 1916. godine, postala je dijelom djetinjstva mnogih generacija, a Slavonski Brod pretočio ju je u jedinstveno putovanje posvetivši najljepše doba godine upravo heroini domaće književnosti i bogatom opusu koji nam je ostavila u nasljeđe.

Advent iz davnina u Slavonskom Brodu svoju priču priča na sedam lokacija koje, svaka na svoj način, tematiziraju popularne poruke ‘Šume Striborove’ isprepletene porukama Došašća.

Na ovo posebno adventsko putovanje polazi se ispred Kuće Brlić, na trgu koji nosi Ivanino ime. Na tom mjestu, nazvanom Ognjište, nalazi se poznati kamin. Upravo vatra iz kamina, iz kojih su iskakali Domaći, inspirirala je Ivanu da napiše ‘Šumu Striborovu’.

Advent iz davnina vodi do posebnog mjesta na ispred brončanoga kipa Ivane Brlić-Mažuranić, a nosi naziv ‘Polje milosrđa’. Ime je dobilo po njezinoj božićnoj priči koja nas, kroz lik djevojčice Draguše koja mrvicama hrani gladne ptičice, podsjeća na vrijednost dobrote i nesebičnosti.

‘Šuma začarana’ smještena je u parku koji vodi prema brodskoj Tvrđavi. Ona u središte stavlja bijelog jelena kao simbol dobrote, nevinosti i zahvalnosti te nas podsjeća što je uistinu važno u ovom svijetu blještavila i materijalnih bogatstava.

Šetajući dalje Tvrđavom Brod nailazimo na 12 vjeverica koje čine zanimljivo i živahno mjesto ‘Vjeverice iz šume Striborove’ koje, kao oda djeci, podsjeća na trenutke igre i zajedništva. Veliko klizalište predstavlja ‘Jezero zamrznuto’, a nakon klizanja put Adventa iz davnina ponovno vodi na Korzo gdje je svoje mjesto pronašlo ‘Selo srebrom ograđeno’. Tematizirajući dio Ivanine priče o baki koja umjesto mladosti i sreće ipak odabire svoje najmilije, ovo mjesto simbol je bezuvjetne majčine ljubavi i oprosta. A upravo s ljubavlju i završava ovo jedinstveno adventsko putovanje, uz poruke i jednu crvenu klupicu stvarajući mjesto koje se jednostavno zove – ‘Ljubav’.

Šetnja Adventom iz davnina upotpunjena je i interaktivnom aplikacijom virtualne i proširene stvarnosti u kojoj nas pripovjedačica Iva vodi cijelim ovim putem. Posjetitelji će moći otkriti brojne božićne motive, ali i likove Domaćih i Malika Tintilinića koje je osmislio akademski slikar Hrvoje Marko Peruzović, autor prve ilustrirane Priče iz davnina u nakladi Galerije umjetnina Grada Slavonskoga Broda.

Komentiraj