Advent u Hrvatskom željezničkom muzeju

Hrvatski željeznički muzej

Ove godine Hrvatski željeznički muzej uključen je u ponudu grada Zagreba kao jedna od novih atraktivnih lokacija u vrijeme obilježavanja adventa.

Događanja su krenula protekli vikend a vrata Muzeja s posebnim programom pod motom ‘Poklonite dobre vibracije’ i otvorena su svim zaljubljenicima u vlakove i željezničku povijesnu baštinu.

Uz adventsku atmosferu i blagdansku dekoraciju, prigodnu glazbenu kulisu i ugostiteljsku ponudu, zanimljiv mural kolektiva PimpMyPump koji je ponovo udružio snage sa željeznicom, posjetitelji mogu uz organizirano i stručno vođenje te razgledavanje hrvatske i internacionalne željezničko-tehničke povijesne baštine razgledati  na vanjskom postavu muzeja.

Riječ je o tematskoj izložbi posvećenu vlakovima iz sustava Orient-Expressa, parne lokomotive, a za one koji žele znati više o željezničkoj povijesnoj baštini bit će osigurane brojne radionice za sve generacije posjetitelja te edukacijsko-zabavni programi.

Osim toga, najmlađe posjetitelje očekuje jedinstvena atrakcija – vožnja u modelu željeznice na otvorenom, umanjenoj replici pravih lokomotiva u kojima će se imati prigode voziti vikendima od 15 do 19 sati. Osim tog, počinju kreativne radionice, edukativno-pedagoški program koje će se odvijati svake srijede i petka od 17.30 sati, sve do siječnja.

Kreativne radionice odvijati će se pod stručnim vođenjem u trajanju jednog sata. Zbog ograničenog broja mjesta na radionicama molimo roditelje, bake, djedove u pratnji djece, prijavu sudjelovanja na telefonski broj +385 1 3782 862 ili na e-mail adresu muzejske pedagoginje [email protected]

Gotovo svaka od 12 kreativnih i edukacijskih radionica u vrijeme adventa ima drugu temu, a više o rasporedu i pojedinostima, eventualnim promjenama, posjetitelji mogu provjeriti na: http://muzej.hzinfra.hr/.

Sigurni smo da će još jedna atraktivna izložba privuči pozornost naših posjetitelja – ‘Izložba Orient-Expressa u Zagrebu’ posjetitelje uvodi u svijet putovanja vlakovima, posebno vlakovima Simplon-Orient-Expressa koji su se na svojemu putovanju od Pariza do Istanbula zaustavljali i u Zagrebu. Posjetitelji mogu saznati zašto se Orient-Express naziva Kraljem vlakova i Vlakom kraljeva, kakve su predmete putnici dvadesetih i tridesetih godina prošlog stoljeća nosili u svojoj putnoj prtljazi i kakav su Zagreb mogli doživjeti.

Svi posjetitelji mogu u sklopu vanjskog postava muzeja razgledati željezničku-tehničku povijesnu baštinu uz stručno vođenje a organizirani grupni posjeti također se mogu najaviti na +385 1 3782 862 ili na e-mail adresu kustosice muzeja [email protected]

U pripremi je jedinstvena ‘Zbirka prijevoznih željezničkih karata’, a posjetitelji se mole da ukoliko vole putovati vlakovima i imaju iskorištene prijevozne karte da ih poklone Muzeju, na njima napišu poruku, važnu misao ili neki doživljaj s putovanja. Karte mogu biti stare, iz nekih prošlih vremena ili novije, koje su posjetitelji nedavno koristili. Muzej će sačuvati karte a u vrijeme adventa od njih složiti zanimljivu izložbu.

Vožnja vrtnom željeznicom, umanjenim vagonima i parnjačom namjenjena je i djeci, ali i odraslima. To je zapravo umanjena “prava“ željeznica koja se bazira na istim tehničkim principima. Pruga vrtne željeznice dugačka je 170 m, a na trasi se nalaze četiri skretnice i dva pomoćna odvojka. Vrtna željeznica vozi posjetitelje vikendima od 15 do 19 sati, a sljedeći puta voziti će za vikend (16/17.12.).

Radno vrijeme Hrvatskog željezničkog muzeja je svaki dan do 7. siječnja 2018. godine od 15 do 19 sati. Muzej je zatvoren 25.12., a 26. i 31.12. te 01.01. otvoren je s promijenjenim programom.

Hrvatski željeznički muzej nalazi se u Ulici grada Vukovara 47 (iza dvorane Lisinski), a ulaz je besplatan…

Komentiraj