ADRIS CUP Stigli neki od najboljih svjetskih jedriličara

U Rovinju je sve spremno za svjetsku jedriličarsku regatu Adris 44Cup, zbog koje su u Istru stigli neki od najboljih svjetskih jedriličara koji će od 29. svibnja do 1. lipnja u devet natjecateljskih timova isplovljavati u rovinjski arhipelag, istaknuli su organizatori u srijedu na konferenciji za medije u Rovinju.

Konferencija je održana u novom Grand Park Hotelu Rovinj, koji je nedavno, kao i nova ACI marina u Rovinju, otvoren za goste, te zapravo svjetskom regatom, prvom u Rovinju nakon sedam godina, kompanija Adris Grupa i njezina hotelska grupacija Maistra svečano obilježavaju završetak te investicije i otvorenje tog hotela.

“Iznimno smo sretni što se nakon sedam godina u Rovinj vratila prestižna svjetska RC44 regata i što se Rovinj ponovno svrstao uz bok svjetskim jedriličarskim destinacijama. Tijekom Adris 44Cupa svi Maistrini visokokvalitetni smještajni kapaciteti su popunjeni, a gosti dolaze iz Hrvatske i svijeta”, kazao je na konferenciji direktor marketinga Maistre David Flam.

Naglasio je da Adris 44Cup, osim jedriličara i osvajača najprestižnijih jedriličarskih odličja, okuplja i svjetski poznate poduzetnike koji su ujedno i vlasnici jedrilica, ali i brojna poznata imena iz svijeta sporta, glazbe i umjetnosti.

Regata 44Cup inače se sastoji od pet regata koje se održavaju na različitim lokacijama u svijetu, poput Palma de Mallorce, Porto Cerva i Bermuda, a jedan od sudionika regate u Rovinju bit će i Australac Tom Slingsby, osvajač olimpijskog zlata iz 2012. i osvajač America’s Cupa 2013., koji je na konferenciji naglasio da očekuje super iskustvo.

“Veselim se ovoj regati i jedriti na jedrilicama RC, što je klasa u samom vrhu jedrenja zbog napredne tehnologije broda i sjajnih posada koje čine jedriličarski znalci. O Rovinju sam iz prve ruke čuo da je riječ o gradu s velikom jedriličarskom tradicijom, a i izgleda prekrasno”, kazao je Slingsby.

Svi timovi će jedriti na istim jedrilicama, klase RC44, koje je dizajnirao Russell Coutts, peterostruki pobjednik America’s Cupa i jedan od najvećih jedriličara svih vremena. Brodovi su izrađeni korištenjem iste tehnologije koja se koristi i za proizvodnju šasija bolida formule te imaju velika ubrzanja, a mogu jedriti po svim uvjetima, što jamči uzbudljivo i izjednačeno natjecanje u kojemu je presudna vještina posade i kormilara.

To je posebno razveselilo Amerikanca Eda Bairda, osvajača America’s Cupa, koji će također ovih dana ‘testirati’ rovinjsko more, i koji, kako je otkrio, pamti regate u Hrvatskoj po prekrasnim vizurama gradova ispred kojih su jedrili.

“I vrijeme nam je zanimljivo, ne smeta ni kiša ni vjetar ako nije prejak, čak što više, to donosi ‘napete borbe’ na moru. Ovdje kod vas vjetar zna biti prilično svojeglav, ali to u našem slučaju može samo pojačati draž jedrenja, jer će nas natjerati na prilagodbu različitim uvjetima. Očekujem uzbudljivu regatu i u subotu ćemo vidjeti tko se najbolje snašao u ovim rovinjskim uvjetima”, ocijenio je Baird.

Član organizacijskog odbora Adris 44Cupa Hrvoje Bulešić istaknuo je da su ovakvi projekti iznimno važni za hrvatski turizam i njegov nautički segment.

“Hrvatsko more jedno je od najljepših prirodnih igrališta na svijetu, a interes za jedrenje je ogroman, što pokazuje i 400-njak službeno prijavljenih regata za ovu godinu. Tu je nezaobilazan i Rovinj, u koji već više od 30 godina dolaze velike regate i najbolji jedriličari svijeta. Adris 44Cup je regata s pet zvjezdica i uspješno nastavlja tu tradiciju sportske izvrsnosti”, zaključio je Bulešić.

Komentiraj