Adolf Hitler i Eva Braun vjenčali su se u Führerbunkeru, brak im je trajao dva dana

U noći s 28. na 29. travnja 1945. godine, dok su Sovjeti nezaustavljivo napredovali prema Berlinu, vjenčali su se u Führerovom bunkeru Adolf Hitler i Eva Braun. Poznavali su se već 15 godina, a bili su u vezi oko 13 godina. Kad su se  vjenčali njemu je bilo 56, a njoj 33 godine.

Vjenčanje je obavljeno skromnom građanskom ceremonijom u sobi s geografskim kartama u Führerbunkeru. Svjedoci su bili ministar propagande Joseph Goebbels i Hitlerov tajnik Martin Bormann. Eva je promijenila prezime u Hitler. Kad se potpisivala na vjenčani certifikat greškom je počela pisati slovo B, ali ga je prekrižila i napisala Hitler. Poslije kratke ceremonije, oko 1.30 sati, održan je mali svadbeni doručak, ili ručak, ili večera: njima samima to nije bilo bitno jer su se već predugo nalazili u bunkeru i odavno su izgubili svaki osećaj za vrijeme, i za doba dana.

Dok je tajnica Traudl Junge pisala i kopirala Hitlerov politički testament i osobne oporuke, prisutni gosti služeni su šampanjcem, mađarskim vinom, sendvičima, kobasicama. Proslava nije bila ni blizu one kakva bi bila u normalnim okolnostima. Hitler je odbio šampanjac; cijeloga života bio je trezvenjak, protivnik alkohola i pušenja, ali je tom prilikom pristao popiti čašu mađarskog vina zaslađenog šećerom. Matičar se poslije čaše šampanjca i kobasice vratio na borbeni položaj, jer se kraju privodila ‘bitka za Berlin’, a Crvena armija već je bila u blizini.

Führerorov osobni sobar Heinz Linge kasnije se sjećao svoje oduševljenosti sabranošću Eve Braun, kojoj su oči zablistale kada ju je oslovio sa „frau Hitler“. Spustila je ruku na njegovu podlakticu, i zadovoljna pričala s njim. Za to vrijeme, Hitler je razmišljao o testamentu i dodatnim imenovanjima na upražnjene položaje poslije njegove smrti.

Brak Adolfa i Eve nije trajao ni dva dana. Počinili su samoubojstvo cijanidnim kapsulama, a Hitler si je još za svaki slučaj i pucao u sljepoočnicu.

 

Komentiraj