Adam Smith, šef izaslanstva Kongresa SAD-a, posjetio Hrvatsko ratno zrakoplovstvo. Naglasio važnost slobode i demokracije

Šef izaslanstva Kongresa SAD-a Adam Smith poručio je tijekom posjeta Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu (HRZ) kako je uspjeh Hrvatske dokaz važnosti slobode i demokracije, naglasivši važnost hrvatsko-američkog partnerstva.

Smith je kazao kako je Hrvatska primjer jer je u dijelu svijeta u kojem je povijesno bilo puno ratova i sukoba nastalo „snažno, slobodno i prosperitetno društvo“.

„Dokaz je to koliko su demokracija i sloboda važni“, kazao je Smith, predsjednik Odbora za oružane snage Zastupničkog doma Kongresa, novinarima u vojarni „Pukovnik Marko Živković“ na Plesu.

Smith je čelnik dvostranačke delegacije šest kongresmena kojima je u sklopu službenog posjeta Hrvatskoj u četvrtak zapovjednik HRZ-a brigadni general Michael Križanec sa suradnicima prezentirao po dva helikoptera UH-60M Black Hawk i OH-58 D Kiowa Warrior koje su dio donacije SAD-a hrvatskoj vojsci.

„Partnerstvo Hrvatske i SAD-a ključno je i iznimno važno“, kazao je Smith.

Istaknuo je kako su spomenute donacije važne u kontekstu tranzicije koju provode vojske istočnih članica NATO-a od korištenja oružja sovjetskog podrijetla prema zapadnom oružju „veće pouzdanosti“.

Smith je apostrofirao da je sada u fokusu NATO-a pomoć Ukrajini suočenoj s ruskom agresijom, što je i podsjetnik da se „slobodu ne može uzimati zdravo za gotovo“.

„Mi smo to naučili i vi to znate. Nećete imati mir ako nemate jako sredstvo odvraćanja od napada“, poručio je kongresmen.

„Ako ste jaki, ljudi poput Putina neće razmišljati o napadu“, dodao je.

General Križanec kazao je kako su nastojali delegaciji američkog Kongresa pokazati da „sva pomoć, razmjena iskustava i asistencija HRZ-u ide u pravom smjeru, da je došla u prave ruke“.

Američko izaslanstvo primio je u četvrtak i predstojnik Ureda predsjednika Republike Orsat Miljenić. Na sastanku održanom u Uredu predsjednika Republike izraženo je zadovoljstvo prijateljskim odnosima dviju država, Hrvatske i SAD-a, koje su i saveznici u NATO-u. Istaknuto je kako Hrvatska pridaje veliku važnost obrambenoj suradnji sa SAD-om te kako cijeni američku potporu daljnjem razvoju Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Tijekom sastanka je razmotrena i sigurnosna situacija na istoku Europe, posebno u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu te je izražena zabrinutost zbog mogućih ozbiljnih posljedica ove krize. Sugovornici su razmijenili mišljenja o situaciji u jugoistočnoj Europi, energetici te o globalnim izazovima.

Komentiraj