Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Aco Petrović po treći put hrvatski izbornik

Aleksandar Petrović, trener pod čijim je vodstvom hrvatska košarkaška reprezentacija osvojila posljednju medalju na velikom natjecanju, 1995. godine na Europskom prvenstvu u Ateni, predstavljen je kao izbornik za kvalifikacijski olimpijski turnir u Torinu i za Olimpijske igre, uspiju li naši košarkaši osvojiti prvo mjesto u srpanjskim kvalifikacijama.

“Upravi odbor HKS-a prihvatio je prijedlog Stručnog savjeta i nakon razgovora sa svim kandidatima odredio da izbornik hrvatske košarkaške reprezentacije  za kvalifikacijski olimpijski turnir u Torinu i za Olimpijske igre u Rio de Janeiru bude Aleksandar Petrović”,  rekao je u srijedu nakon sastanka Upravnog odbora predsjednik HKS-a Ivan Šuker.

Petrović je trenutno na dužnosti izvršnog dopredsjednika Cibone, član je Stručnog savjeta i Upravnog odbora Hrvatskog košarkaškog saveza (HKS), tijela krovne košarkaške organizacije koja su ga predložila i dodijelila mu treći izbornički mandat.

Nekadašnji proslavljeni košarkaš u svojoj je trenerskoj karijeri sudjelovao kao pomoćnik Petru Skansiju u osvajanju prve hrvatske momčadske olimpijske medalje, kad su naši košarkaši predvođeni pokojnim Draženom Petrovićem, Tonijem Kukočem, Dinom Rađom i Stojkom Vrankovićem osvojili srebro na OI u Barceloni 1992. godine, igrajući u finalu protiv originalnog američkog Dream Teama.

Petrović je po prvi put preuzeo izborničku funkciju u hrvatskoj reprezentaciji za Europsko prvenstvo 1995. godine u Ateni, gdje je Hrvatska poražena u polufinalu od Litve, a u borbi za broncu svladala domaću reprezentaciju. Bila je to posljednja velika medalja za hrvatske košarkaše na seniorskoj razini, a sve do EuroBasketa u Sloveniji 2013. godine, Hrvatska se nije našla u borbi za odličja.

Drugi izbornički mandat na hrvatskoj klupi Petrović je odradio na Europskom prvenstvu 2001. godine u Turskoj, gdje je naša reprezentacija nesretno poražena u četvrtfinalu od Turske, a izbornik odmah po završetku prvenstva podnio ostavku.

Iz Petrovićeve recentne trenerske biografije valja izdvojiti razdoblje rada u Cedeviti, koju je doveo do završnog turnira i trećeg mjesta u Eurokupu 2011. godine, a u toj je sezoni osvojio i nagradu za najboljeg trenera tog natjecanja. Osim u Hrvatskoj, Petrović je izbornički posao radio i na klupi reprezentacije Bosne i Hercegovine koju je vodio na EuroBasketu 2013. u Sloveniji te na prilično nesretan način ispao u skupini.

 

Komentiraj