Meteorolozi AccuWeathera objavili su dugoročnu prognozu za zimu koja se odnosi na prosinac, siječanj i veljaču. Na samom početku zime područja sjeverne i dijelove zapadne Europe pogodit će snažne i česte oluje koje će donijeti velike količine oborina. Na većem dijelu kontinenta početak zime neće donijeti uobičajeno niske temperature, kraj zime, najavljuju prognostičati, biti će znatno hladniji, s temperaturama i ispod prosjeka.

Što se tiče oborina, AccuWeather najavljuje kako područja od juga Španjolske, preko Italije pa sve do Balkanskog poluotoka očekuje zima s količinom oborina manjom od prosjeka. Manje količine oborina povećat će mogućnost suše, ali i opasnost od požara na području od juga Španjolske pa sve do Balkanskog poluotoka.

Zima na sjeveru Europe biti će obilježena većim količinama oborina, a na području Balkana se ne očekuju česta i duga kišna razdoblja što će dovesti do produživanja razdoblja suše. Količina oborina, ističu, biti će manja od prosjeka. Na području Balkana ove se zime ne očekuje ni mnogo snježnih oluja. One bi trebale biti rijetke i kratke. “Najveće šanse za pojavu snježnih oluja bit će u drugoj polovici zime, odnosno krajem siječnja i tijekom veljače”, prognoziraju.

Početak zime s brojnim olujama očekje se na područjima Velike Britanije, Francuske, Poljske i Njemačke. Olujni vjetrovi i velike količine padalina stvarat će probleme u prometu, a zbog učestalosti oluja moguće su i velike poplave na tim područjima.

Baltičke zemlje, za razliku od ostatka Europe, čeka prava snježna zima s dugim periodima niskih temperatura. Prvi snijeg već se očekuje u prosincu, a tijekom cijele zime snježne oluje neće biti neuobičajena pojava. Ipak, čak će i na Baltiku ova zima biti nešto blaža nego proteklih godina, piše AccuWether.

Komentiraj