Screenshot/YouTube

ABRINI PRIZNAO “Nismo uopće željeli napasti Bruxelles, meta nam je bila Francuska i EURO”

Teroristička ćelija koja je izvela napade na Pariz i Bruxelles navodno je planirala niz napada diljem zemlje za vrijeme održavanja Europskog prvenstva u Francuskoj ovog ljeta.

Francuski list Libération u ponedjeljak je objavio kako je Mohamed Abrini, koji je uhićen u petak, belgijskim istražiteljima rekao kako Islamska država nikada nije namjeravala napasti Bruxelles. Umjesto toga, skupina je planirala još jedan napad u Francuskoj. U studenom su islamistički militanti izveli seriju samoubilačkim napada u Parizu, a poginulo je 130 ljudi. U nedjelju su belgijski istražitelji istaknuli kako je ćelija prvotno namjeravala ponovno napasti Francusku.

“Abrini je objasnio kako je meta francusko-belgijske ćelije bilo Europsko prvenstvo u nogometu”, piše Libération. Turnir, na kojem nastupa i Hrvatska, održava se od 10. lipnja do 10. srpnja u deset francuskoh gradova. Prva i posljednja utakmica EURO-a održava se na Stade de Franceu, koji je bio jedan od meta napada i u studenom prošle godine.

“Nije nikakvo iznenađenje da su teroristi namjeravali napasti tijekom EURO-a”, rekao je jedan policijski izvor za francuski list. Abrini je istražiteljima rekao kako je ćelija smatrala kako im je belgijska policija na traguu, nakon uhićenja Salaha Abdeslama. Tri dana nakon njegovog uhićenja, ćelija je promijenila metu napada i koordinirano napada briselsku zračnu luku i metro, usmrtivši pritom 32 osobe.

Belgijska je policija ovog vikenda objavila kako je 31-godišnji Abrini priznao da je bio treći bombaš na briselskom aerodromu Zaventemu. Na CCTV snimkama identificiran je kao ‘muškarac sa šeširom’, a torbu s eksplozivom ostavio je u zračnoj luci i pobjegao. Uhićen je u petak u policijskoj operaciji. Četiri je mjeseca bio u bijegu, nakon što su ga kamere uhvatile za volanom Renault Clija, koji su koristili napadači na Pariz.

Komentiraj