Japanski premijer Shinzo Abe rekao je u četvrtak da svijet ne želi vidjeti Brexit bez sporazuma i naglasio da u potpunosti podržava britansku premijerku Theresu May i njen dogovor o povlačenju iz EU-a, koji će se vjerojatno suočiti s crvenim svjetlom britanskog parlamenta.

Neke od vodećih japanskih kompanija u Britaniji upozorile su da Brexit bez dogovora može biti katastrofalan. Nakon susreta s May u Londonu, Abe je rekao kako sličan scenarij nitko ne želi.

“Snažna je volja Japana da dalje razvije svoje snažne partnerske odnose s Ujedinjenim Kraljevstvom, da uloži još više u zemlju i da uživamo daljnji ekonomski napredak zajedno sa Britanijom”, rekao je Abe na novinskoj konferenciji uz premijerku May.

“Zato iskreno vjerujemo da će se Brexit bez dogovora izbjeći, to je ujedno i želja cijeloga svijeta”, dodao je Abe.

Japanske kompanije uložile su više od 46 milijardi funti u Velikoj Britaniji, otkako im je Margaret Thatcher obećala “snažnu trgovinsku bazu” za trgovinu po cijeloj Europi.

Budućnost Brexita duboko je neizvjesna, s rasponom mogućnosti od Brexita bez dogovora pa sve do raspisivanja novog referenduma, jer se očekuje da će britanski zakonodavci 15. siječnja odbiti u parlamentu sporazum koji je May dogovorila s Unijom u studenom.

Abe je jedan od najsnažnijih međunarodnih zagovornika Mayinog dogovora o Brexitu iz studenoga.

Kada su se dvoje čelnika sastali na G20 u Buenos Airesu u prosincu, Abe je rekao May kako smatra da je iznimno važno da se izbjegne Brexit bez dogovora te da se osigura transparentnost, predvidljivost i zakonska stabilnost kroz taj proces.

“Japan u potpunosti podržava nacrt dogovora postignutog između EU-a i premijerke May, a koji pruža zakonsku stabilnost kompanijama koje su uložile u tu zemlju”, poručio je Abe.

Međutim, ulagači strahuju da će peta najjača ekonomija u svijetu, ako dogovor bude odbijen, uroniti u kaotični izlazak što će teško poremetiti lance opskrbe.

Birtanski ministar gospodarstva Greg Clark rekao je kako bi Brexit bez dogovora bio katastrofa te da partneri poput Japana trebaju jamstva da do njega neće doći.

May je novinarima rekla kako je jedini način da se izbjegne takav scenarij, da parlament podrži njen dogovor.

Honda zabrinuta oko Brexita

Japanski proizvođači automobila Nissan, Toyota i Honda izgradili su gotovo polovinu svih automobila u Britaniji koja broji 1,7 milijuna automobila na svojim cestama te su izrazili zabrinutost zbog gubitka slobodne trgovine s EU-om nakon Brexita.

Proizvođači automobila upozorili su da će njihova postrojenja, a koja se oslanjaju na konstantnu dostavu dijelova kako bi nesmetano proizvodila, biti teško pogođena ako Britanija napusti EU bez dogovora, zbog potrebe za carinskim pregledima na granici.

Honda je najavila da će na šest dana u travnju prekinuti operacije u Britaniji kako bi pomogla tvornicama da se oporave ako dođe do kašnjenja zbog pregleda na granicama.

Najjaču poruku uputio je još prošle godine u veljači japanski ambasador u Britaniji Koji Tsuruoka koji je kazao da će se japanske tvrtke morati povući iz Britanije ako tamošnje poslovanje prestane biti profitabilno zbog trgovinskih barijera.

Komentiraj