EPA/PETER FOLEY

ABBASOV GOVOR U UN-U “Izrael mora u potpunosti preuzeti odgovornost kao okupirajuća sila”

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas je u srijedu u govoru na Općoj skupštini UN-a istaknuo da Palestina zaslužuje priznanje kao država.

“Palestina, država promatrač koja nije članica Ujedinjenih naroda, zaslužuje puno priznanje”, rekao je i podsjetio na “velike žrtve Palestinaca i njihovu strpljivost tijekom svih godina patnje i progona”.

Palestinski predsjednik je također pozvao “sve zemlje koje još nisu priznale Palestinu, da to učine”.

Palestinska zastava podignuta je u srijedu prvi puta ispred sjedišta Ujedinjenih naroda, što je simboličan korak, a odobrila ga je Opća skupština UN-a početkom rujna.

“U ovom povijesnom trenutku, kažem svom narodu posvuda: podignite zastavu Palestinaca visoko jer je ona simbol našeg identiteta”, rekao je Abbas na svečanosti koju je pratio veliki broj ljudi, među kojima i glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon.

 

  • U govoru pred Općom skupštinom je Abbas također zaprijetio da više neće poštivati sporazume s Izraelom ukoliko ih ta država nastavi kršiti, posebice ako nastavi politiku naseljavanja na Zapadnoj obali.

 

“Izjavljujemo da se više ne osjećamo obvezni poštivati te sporazume kao i da Izrael mora u potpunosti preuzeti odgovornost kao okupirajuća sila, jer se status quo ne može nastaviti”, rekao je .

“Nećemo biti jedni obvezni poštivati te sporazume dok ih Izrael i dalje krši”, rekao je.

Ta bi prijetnja, ukoliko bude provedena u djelo, dovela do raspuštanja Palestinske vlasti.

Prema Ženevskoj konvenciji Izrael bi tada morao u potpunosti preuzeti civilne poslove stanovništva okupiranih teritorija.

“Abbasov govor je laž, potiče na protuizraelsko djelovanje i uništenje na Bliskom istoku”, naveo je ured izraelskog premijera Benjamina Netanyahua u priopćenju.

Komentiraj