Abbas pozvao Trumpa da povuče odluku o Jeruzalemu

EPA/JUSTIN LANE

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas u četvrtak je pozvao Sjedinjene Države da povuku svoje odluke o priznavanju Jeruzalema kao prijestolnice Izraela i o rezanju financijske potpore Palestincima, ustvrdivši kako je to potkopalo moguće rješenje o dvije države.

“Ovim odlukama vlada se nije držala svih prijašnjih američkih obaveza te je potkopala rješenje s dvije države”, rekao je Abbas u svom obraćanju na godišnjoj Općoj skupštini Ujedinjenih naroda.

“Ponavljam svoj poziv predsjedniku Trumpu da povuče te odluke i dekrete o Jeruzalemu, izbjeglicama i naseljima”.

Posljednji pregovori između Izraela i Palestine propali su 2014., a smatra se da nije izgledno da američki predsjednik može postići ono što je nazvao “konačnim dogovorom” nakon što je u prosincu priznao Jeruzalem kao izraelsku prijestolnicu i u svibnju tamo prebacio američko veleposlanstvo.

Palestinci žele osnovati državu na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze, s Istočnim Jeruzalemom kao prijestolnicom.

Izrael je okupirao te teritorije u ratu 1967., te je anektirao Istočni Jeruzalem, što međunarodna zajednica nije priznala. Izrael cijeli taj grad smatra vječnom i nedjeljivom prijestolnicom.

Trump je davao dvosmislene izjave o tome podržava li ideju o dvije države, što je dugi niz godina cilj američke politike.

Njegova vlada je u srijedu dala dosad najjasniju podršku toj ideji.

“Sviđa mi se rješenje o dvije države. Mislim da to najbolje funkcionira”, rekao je tada Trump, no kasnije u danu se povukao, kazavši kako bi podržao i ideju jedne države ako bi se obje strane složile. e

 

 

Komentiraj