Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas pozvao je na donošenje rokova za završetak izraelske okupacije Zapadne obale, nakon što je Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo rezoluciju o zabrani izgradnje izraelskih naselja na tom području.

Rezolucija je temelj za “ozbiljne pregovore čiji je cilj okončati okupaciju. Ona utire put uspješnoj međunarodnoj mirovnoj konferenciji koja će se održati pod okriljem Francuske”, rekao je u ponedjeljak navečer Abbas na sastanku vladajuće stranke Fatah.

Izrazio je nadu da će konferencija, koja će se 15. siječnja održati u Parizu rezultirati međunarodnim mehanizmima i konkretnim dnevnim redom čiji je cilj završetak izraelske okupacije Zapadne obale i Istočnog Jeruzalema.

Izraelska vlada u više je navrata odbacivala napore čiji je cilj bio organizirati mirovnu konferenciju, a palestinski čelnici plan su pozdravili.

UN-ovo Vijeće sigurnosti rezoluciju je usvojilo u petak. Njome se osuđuje izraelska izgradnja židovskih naselja na Palestinskim teritorijima te se Izrael poziva da prekine tu aktivnost. Glasalo se s 14 glasova za, a SAD je bio suzdržan.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rezoluciju je nazvao “sramotnom” te kazao da će poduzeti razne mjere, od otkazivanja sastanaka do ponovne procjene međusobnih odnosa.

Komentiraj