Abbas poziva Kvartet za Bliski istok da ne prepušta teren SAD-u

EPA/ATEF SAFADI

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas pozvao je u petak diplomatski Kvartet da u potpunosti preuzme svoju ulogu posrednika između Izraelaca i Palestinaca i da ne prepušta tu funkciju Sjedinjenim Državama koje su pooštrile svoja stajališta prema Palestincima.

“Posrednik mora biti Četvorka s drugim zemljama, možda arapskim, ali Sjedinjene Države ne smiju biti jedini posrednik”, rekao je novinarima nakon susreta s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom u Elizejskoj palači.

Zadatak diplomatskog kvarteta za Bliski istok je da bude posrednik u izraelsko-palestinskom sukobu, a sačinjavaju ga Sjedinjene Države, Rusija, Europska unija  i Ujedinjeni narodi.

Abbas je to komentirao u Parizu nekoliko dana prije održavanja Opće skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku i kada je Trumpova administracija bitno pooštrila svoja stajališta prema Palestinicima. Sjedinjen Države još nisu otkrile tajni mirovni plan za regiju, čije predstavljanje mjesecima odgađaju.

Mahmoud Abbas je zaledio sve odnose s Trumpovom administracijom od kada je Washington u prosincu 2017. priznao Jeruzalem glavnim gradom Izraela.

Sjedinjene Države su poduzele više mjera. Zatvorile su palestinsko predstavništvo u Washingtonu, otkazale više od 200 milijuna dolara bilateralne pomoći, prekinule financiranje UN-ove agenije za milijune palestinskih izbjeglica i njihovih potomaka (UNRWA), obustavile 25 milijuna dolara pomoći palestinskim bolnicama u istočnom Jeruzalemu.

Abbas je rekao da je “jako važno podržati UNRWA-u i nadomjestiti američko financiranje, i ocijenio je da Europa radi iznimno ozbiljno na tome”.

Komentiraj