Abas pred UN-om traži priznavanje palestinske države

EPA/ATEF SAFADI

Palestinski predsjednik Mahmud Abas obratit će se u utorak Vijeću sigurnosti UN-a u kojem bi trebao pozvati na priznavanje Palestine kao zemlje članice UN-a i odbaciti isključivo američko posredništvo u pregovorima s Izraelom.

Njegov susret oči u oči s američkom veleposlanicom pri UN-u Nikky Haley bit će zanimljiv, ocjenjuju diplomati.

Krajem siječnja ona je optužila Abasa da mu nedostaje hrabrosti.

“Kako bi došli do povijesnih rezultata, trebamo hrabre vođe”, rekla je, naglasivši da palestinsko vodstvo nema potrebne kapacitete da bi postiglo mir.

Palestinski će predsjednik, ocjenjuju diplomati, vjerojatno biti “borben ali umjeren”. Bez sumnje će spomenuti priznavanje Palestine u UN-u.

Očekuje se da će pozvati i na mirovne pregovore s Izraelom ali u proširenom okviru, odnosno onom gdje neće glavni posrednik biti SAD.

“Mogli bismo prihvatiti različite formate” tih pregovora, rekao je Naser al-Kudva, jedan od palestinskih dužnosnika.

Mogli bi se odvijati pod pokroviteljstvom skupine P5 (pet stalnih članica Vijeća sigurnosti – SAD, Rusija, Kina, Francuska i Velika Britanija) ili P+1 u kojoj bi bila i Njemačka.

Također bi bio prihvatljiv i format proširenog Kvarteta ili međunarodna mirovna konferencija, pojasnio je.

Abas bi u govoru također trebao ponovno osuditi odluku Washingtona da prizna Jeruzalem za glavni grad Izraela.

Palestina je od 2012. zemlja promatrač u UN-u što joj je omogućilo da se integrira u UN-ove agencije i priključi Međunarodnom kaznenom sudu. Međutim, još uvijek nije punopravna članica UN-a, iako ju je priznalo 130 zemalja.

Da bi dobila status punopravne članice, Vijeće sigurnosti mora dati prijedlog Općoj skupštini, ali u VS-u je SAD, ključni saveznik Izraela, koji može staviti veto.

Komentiraj