Aaron Sorkin uništio je Marka Zuckerberga kolumnom u New York Timesu

Proslavljeni hollywoodski scenarist i redatelj Aaron Sorkin objavio je u četvrtak u New York Timesu otvorenu i ljutitu kolumnu upućenu Marku Zuckerbergu, osnivaču i vlasniku Facebooka. Povod tome je nedavni Zuckerbergov govor na Georgetown University gdje je branio, u ime slobode govora, objavljivanje lažnih reklamnih poruka od strane političkih kandidata. Sorkin mu je poručio kako iznimno cijeni njegovu duboku vjeru u slobodu govora jer je to osnova demokracije, ali to ne može rezultirati objavljivanjem suludih laži koje korumpiraju donošenje iznimno važnih odluka. „Laži koje imaju iznimno realan i nevjerojatno opasan efekt na naše izbore, naše živote i živote naše djece“, napisao je Sorkin.

Sorkin je na početku pisma naveo kako Zuckerberg nije bio sretan kada je 2010. godine napisao scenarij za film „Društvena mreža“ koji se bavi Zuckerbergom i nastankom Facebooka. Zuckerberg je tada govorio da je film prepun neistinitih događaja, ali mu Sorkin sada u pismu odgovara kako su odvjetnici filmske kompanije koja je producirala film provjerili svaki detalj scenarija kako ih Zuckerberg ne bi tužio.

Kao najočitiji primjer oglašavanja laži na Facebooku, Sorkin je naveo oglas u kojem se tvrdi kako je Joe Biden dao ukrajinskom odvjetniku milijardu dolara kako ne bi istraživao njegovog sina. „Svaki centimetar toga je laž i to pod tvojim logom. To nije obrana slobode govora, Mark, to je napad na istinu“, napisao je Sorkin i nastavio „Ti i ja želimo zaštitu govora kako bi bili sigurni da nitko neće biti uhićen ili ubijen jer je rekao ili napisao nešto nepopularno, a ne zato kako bi laži imale upliv u američke izbore“.

Zatim je Sorkin naveo zanimljivu usporedbu. Podsjetio je kako je prva verzija filma „Društvena mreža“ na privatnoj projekciji prikazana direktorici Facebooka Sheryl Sandberg koja se usred projekcije ustala i rekla producentima filma „Kako možete ovo raditi jednom klincu?“. Zuckerberg je tada imao 27 godina. „Nadam se da će tvoja direktorica ući u tvoj ured i reći ‘Kako to možeš raditi desetcima milijuna klinaca? Zar ćemo zaista objaviti oglas koji tvrdi kako Kamala Harris organizira borbe pasa u podrumu pizzerije dok Elizabeth Warren uništava dokaze da su klimatske promjene laž a država u tajnosti prodaje meth Rashidi Tlaib i Colinu Kaepernicku?’“.

Kamala Harris i Elizabeth Warren su senatorice iz Demokratske stranke, Rashida Tlaibe je također članica Demokratske stranke koja sjedi u Kongresu, dok je Colin Kaepernick bivši igrač američkog nogometa koji se prije tri godine nije želio ustati prilikom intoniranja američke himne u znak protesta protiv rasne nepravde. Svi četvero veliki su protivnici i kritičari Donalda Trumpa.

Komentiraj