A1 gradi podatkovni centar vrijedan 11 milijuna eura

Tvrtka A1 Hrvatska počela je ove jeseni gradnju novog, modernog podatkovnog centra po svjetskim standardima, kojeg planira dovršiti i pustiti u rad u trećem kvartalu 2021., a ukupna vrijednost te investicije je 11 milijuna eura, izvijestili su u utorak iz te tvrtke.

“To će biti najmoderniji podatkovni centar s Tier III certifikatom prema UpTime institutu, svjetskom lideru u standardizaciji performansi digitalne infrastrukture, a poslovnim korisnicima, prvenstveno koji koriste cloud usluge, omogućit će bezbrižno poslovanje s potvrđenom najvišom razinom stabilnosti i osiguravanja kontinuiteta poslovanja u Hrvatskoj”, ističu iz A1 Hrvatska.

Glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije te druge po veličini telekom kompanije u Hrvatskoj Tomislav Makar naglašava da su okolnosti izazvane koronavirusom i potresom u Zagrebu ubrzale procese digitalizacije domaćih kompanija i povećale potražnju za cloud rješenjima.

“Sve veći broj subjekata na tržištu je prepoznao važnost pouzdane infrastrukture, koja i u najtežim situacijama može osigurati nastavak poslovanja bez poteškoća. Upravo će izgradnjom novog podatkovnog centra po najvišim svjetskim standardima A1 Hrvatska to osigurati poslovnim korisnicima, pogotovo što Tier III podatkovni centri jamče najviše standarde kvalitete i sigurnosti te maksimalnu dostupnost usluga i vrijeme neprekidnog rada”, kaže Makar.

Ističe da su za daljnji razvoj mreža nove generacije zahtjevi takvi da dohvat podataka bude u svega par milisekundi pa je i zato neophodno skratiti put, odnosno imati kvalitetan podatkovni centar bliže korisnicima.

Iz A1 Hrvatska dodaju i da će “dizajnom i izvedbom to biti najefikasniji centar u regiji s maksimalnom energetskom učinkovitošću odnosno optimiziranom potrošnjom električne energije”, kao i da korisnici neće imati briga o kvarovima opreme, gubitku podataka ili zastoja u poslovanju.

Navode i da će budući podatkovni centar moći izdržati potrese do magnitude 9 po Richterovoj ljestvici, kao i da će osim dodatnih kapaciteta za A1 Hrvatsku i njezine korisnike, taj centar omogućiti i razvoj tržišta podatkovnih centara u Hrvatskoj. Novi podatkovni centar gradi se na križanju Avenije Većeslava Holjevca i Nežićeve ulice.

Komentiraj