A sada – “Leteći cirkus Montyja Pythona”

Dana 5. listopada 1969. godine s početkom u 23 sata na televiziji BBC1 emitirana je prva emisija serijala “Leteći cirkus Montyja Pythona”. Bila je to revolucija u popularnoj kulturi – njihov humor zasnovan na apsurdu, neskrivena ciničnost, otvoreno ruganje svakoj vrsti autoriteta, učinili su da mnogo toga ne ostane isto kao što je bilo prije.

Kada je televizijski serijal u pitanju, snimljeno je ukupno 45 emisija koje su emitirane u nekoliko ciklusa od listopada 1969. do prosinca 1974. Bio je to zapravo splet teško objašnjivih, ali sretnih okolnosti da je netko u jednom tako velikom i zahuktalom sustavu kakav je Britanska nacionalna televizija, odlučio ustupiti prostor mladim ljudima, koji su tek završili studiranje na Oxfordu i Cambridgu (uz jednog Amerikanca – Terryja Gilliama). Nitko od njih nije bio profesionalni glumac, niti je njihov pristup bio nalik pristupu ljudi koji su do tada radili televizijske humorističke serije, čak ni u Britaniji, gdje je i te kako postojala tradicija otkačenog humora – na filmu, radiju i televiziji.

Kako god, većina njih je već imala nekakvog iskustva s radom na televiziji, i brzo su sklepali ideju za televizijski show sastavljen od kolaža skečeva koje su sami pisali, i Gilliamovih animacija koje su trebale to nekako povezati. Projekt je odobren pod nazivom “Leteći cirkus Gwena Dibleyja” (“Gwen Dibley’s Flying Circus”),  što je u posljednjem trenutku preimenovano u… znate već kako.

Komentiraj