Sunak i Biden razgovarat će o umjetnoj inteligenciji. EK izdala smjernice osoblju za uporabu AI

Autor:

Markus Winkler, Unsplash

Premijer Rishi Sunak potvrdio je da će razgovarati o umjetnoj inteligenciji i rizicima koje ona predstavlja kada se sljedeći tjedan sastane s američkim predsjednikom Joeom Bidenom u Washingtonu. Sunak je to objavio nakon što je nekoliko vodećih osoba iz industrije umjetne inteligencije u utorak objavilo pismo u kojem se navodi da bi se tehnologija trebala prepoznati kao rizik opasan za izumiranje čovječanstva usporediv s “pandemijama i nuklearnim ratom”.

“Ljude će zabrinuti izvještaji da umjetna inteligencija predstavlja egzistencijalni rizik poput pandemija ili nuklearnih ratova i želim  ih uvjeriti da vlada vrlo pažljivo promatra njen razvoj i smjer”, rekao je Sunak.
Osvrnuvši se na svoj sastanak s čelnicima OpenAI-ja, Google DeepMinda i Anthropica prošlog tjedna, kao i na nedavne rasprave o umjetnoj inteligenciji na G7, Sunak je rekao da  Velika Britanija “može igrati vodeću ulogu, jer ćemo se u konačnici uhvatiti u koštac s ovim problemom i riješiti ga samo ako radimo zajedno, ne samo s tvrtkama, već i sa zemljama diljem svijeta.”

Jedan vladin dužnosnik potvrdio je za POLITICO da se nadaju da će na sastanku u Washingtonu postići neki napredak. Međutim, drugi je dužnosnik rekao kako još nije jasno što bi moglo proizaći iz tih razgovora.

Premijerovi komentari dolaze usred šireg pooštravanja retorike vlade Velike Britanije prema rizicima umjetne inteligencije od objavljivanja njezine “proinovacijske” bijele knjige o umjetnoj inteligenciji krajem ožujka.

Europska komisija poručuje osoblju: Ne koristite AI za rad na ‘kritičnim’ dokumentima

Europska komisija izradila je smjernice za svoje osoblje u vezi s korištenjem alata generativne umjetne inteligencije kao što su ChatGPT i Bard.

Prema uvodu dokumenta, njegova je svrha “pomoći članovima osoblja u procjeni rizika i ograničenja online dostupnih alata generativne umjetne inteligencije (AI) i postaviti uvjete za njihovu sigurnu upotrebu u radnim aktivnostima Komisije.”

Generativni AI odnosi se na alate koji se koriste za stvaranje novog sadržaja, kao što su tekst ili slike, na temelju upita.

Dokument od četiri stranice, koji je dobio POLITICO i datiran je 24. svibnja, daje pregled generativne funkcije umjetne inteligencije i utvrđuje pet glavnih pravila kojih se osoblje Komisije preporučuje da slijede kada koriste takve alate.

Pravila uključuju: neotkrivanje informacija koje nisu u javnoj domeni kada se koristi generativni AI alat, svjestan da bi odgovori umjetne inteligencije mogli biti netočni ili pristrani; razmatranje krši li umjetna inteligencija prava intelektualnog vlasništva; nikada ne kopirajte i ne lijepite rezultate generirane umjetnom inteligencijom u službene dokumente; i izbjegavanje upotrebe AI alata pri radu na “kritičnim i vremenski osjetljivim procesima”.

 

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.