U subotu navečer 950 lampiona obasjalo je nebo iznad Šibenika, po jedan za svaku godinu od prvog spomena grada. Dio je to blagdanske akcije ‘950 godina ljubavi’ humanitarnog karaktera, a prihod od prodaje lampiona namijenjen je slijepom dječaku Mati Braliću kojem je za nastavak školovanja potrebna skupa didaktička oprema.

Prvi lampion pustio je upravo Mate Bralić nakon čega je u noć nad Šibenikom odletjelo i ostalih 949 lampiona. Prije toga, povelju kralja Petra Krešimir IV. u kojoj je prvi puta spomenut Šibenik pročitao je šibenski glumac Jakov Bilić.

Organizatori manifestacije ‘950 godina ljubavi’ koja se odvija u sklopu ovogodišnjeg adventskog sajma ‘Adventura’ i velike proslave 950. obljetnice prvog pisanog spomena Šibenika su Grad Šibenik, Turistička zajednica grada Šibenika i agencija Samarcanda.

Grad Šibenik u nedjelju slavi 950 godina od prvog spomena u darovnici Petra Krešimira IV. na Božić 1066. godine, a rođendanska atmosfera od subote ujutro traje na šibenskim ulicama gdje se pjevalo i plesalo. Spektakularnu bakljadu priredili su u subotu na Poljani šibenski Funcuti, a na istom mjestu građani su kasnije puštali lampione.

Komentiraj