FaH

9. ROBOKUP: Održano školsko natjecanje u robotici

Pobjednici ovogodišnjeg 9. Robokupa, natjecanja učenika viših razreda osnovnih škola u robotici, koje se u subotu održalo u Zagrebu suAmina Mutapčić, Sven Palac i Una Isajbegović iz Osnovne škole “Gustava Krkleca”,  a trojac je pobijedio u konkurenciji 30 tročlanih ekipa

Natjecanje se održalo u zagrebačkoj Osnovnoj školi Matije Gupca gdje su se ekipe učenika, vodstvom mentora, natjecale u dvije kategorije: strujni krugovi te konstrukcija i programski zadatak. Učenicima iz pet hrvatskih županija i ekipi učenika iz Bosne i Hercegovine zadaci nisu bili poznati do samog početka natjecanja, što je dodatno povećalo uzbuđenje natjecatelja i njihovih mentora.

“Neočekivano, ovo je fantastično”, izjavili su pobjednici koji se i dalje imaju namjeru usavršavati se u robotici. “Iznenađen sam, nisam očekivao ovako dobar rezultat. Sveukupno, zaista sjajan uspjeh”, dodao je mentor pobjedničke ekipe, profesor Josip Jurić.

Izvan natjecateljskog dijela, djeca iz dječjeg vrtića “Zvončić” i 20-ak učenika nižih osnovnoškolskih razreda iz Zagreba imali su priliku voziti robotska kolica, a organizirana je i radionica za djecu sa Downovim sindromom.

Organizator natjecanja je Hrvatska zajednica tehničke kulture (HZTK) čiji je cilj popularizacija tehničke kulture i praktičnih vještina koje su iznimno važne za razvoj pojedinca, ali i cijelog društva.  Predsjednik HZTK-a Ivan Vlainić je prilikom otvorenja rekao da 40 posto mladih želi upisati fakultete društvenih, a samo 20 posto tehničkih zanimanja. Za uspješan razvoj društva, smatra on, potrebno je da je taj postotak obrnut.

“Nadam se da ću vas jednog dana vidjeti kako ste vrhunski stručnjaci u jednom od niza tehničkih zanimanja ili inovatori u pogonima koja će otvoriti mnoga radna mjesta u našoj domovini. Siguran sam da se među vama krije novi Steve Jobs ili, da ne idemo tako daleko, novi Mate Rimac koji je započeo kao i vi”, rekao je Vlainić obraćajući se učenicima.

Zahvalio je profesorima tehničke kulture, mentorima i roditeljima koji učencima pružaju potporu i usmjeravaju ih prema zanimanjima poput robotike koje je, kako navodi, sigurno jedno od najperspektivnijih zanimanja budućnosti.

Hrvatska zajednica tehničke kulture (HZTK) je centralno nacionalno tijelo tehničke kulture, a 70. godišnjicu obilježit će pod sloganom TEH KUL TURA.

Komentiraj