Ženske udruge osudile smanjenje kazne bivšem načelniku Lasinje Željku Prigorcu

Autor:

Ilustracija zlostavljanja žene 26.02.2019., Zagreb - Ilustracija zlostavljanja zene.rPhoto: Davor Puklavec/PIXSELL

Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Udruge B.a.b.e. i Ženska soba osudile su u ponedjeljak smanjenje kazne bivšem načelniku Lasinje Željku Prigorcu zbog silovanja s dvije godine na godinu i pol zatvora jer je bio odlikovani branitelj u Domovinskom ratu, te ističu kako treba raditi na promjeni stavova sudaca i sutkinja.

“Godinama slušamo obrazloženja sutkinja i sudaca kako se pri izricanju presuda moraju uzeti u obzir “olakotne okolnosti” sudjelovanja počinitelja teških i nasilnih kaznenih djela u Domovinskom ratu i na temelju toga smanjiti im kaznu. Previše nas to podsjeća na čuvenu rečenicu koja relativizira nasilje u našem društvu, a koju u ovom slučaju možemo parafrazirati i reći – tako vam je to u hrvatskim sudnicama”, ističu u udruzi B.a.B.e.

Uz osudu takve prakse i obrazloženja, poručuju kako će i dalje raditi na promjeni stavova sutkinja i sudaca, a koji su, ističu, nespojivi s liberalnim demokracijama i 21. stoljećem.

Izrečenu kaznu smatraju sramoto malom u Ženskoj sobi, udruzi specijaliziranoj za rad s osobama koje su preživjele seksualno nasilje. Zanima ih, kažu, od kada status branitelja amnestira osobu od počinjenja teških kaznenih djela.

“Gledajući iz perspektive poruke društvu, na temelju tog statusa osoba bi trebala biti i teže kažnjena za počinjenje takvih delikata, jer sramoti sve druge sudionike Domovinskog rata, stavlja veliku mrlju i opravdanje da te poziv za obranu domovine brani od kasnijih gnjusnih i sramotnih ponašanja”.

Pitaju se je li vrijeme da se udruge branitelja oglase o tome i jasno zauzmu stav da nisu iznad zakona, da smo pred zakonom svi ravnopravni i da kada pojedinci počine kaznena djela, ne mogu imati kao opravdanje svoje sudjelovanje u Domovinskom ratu.

Bivši HDZ-ov načelnik općine Lasinja, Željko Prigorac, dobio je godinu i pol kazne zatvora zbog silovanja, a kazna mu je smanjena s dvije godine zbog olakotnih okolnosti među kojima je i to što je branitelj, za što je bio višestruko odlikovan.

Ministar pravosuđa Ivan Malenica izjavio je da ni sami branitelji ne vide smisao u primjeni olakotnih okolnosti, poput sudjelovanja u Domovinskom ratu, u presudama za teška kaznena djela kao što je silovanje, a svoje mišljenje o tome može dati i Vrhovni sud.

”Vjerujem da ni branitelji ne vide smisao u tome da se koriste olakotne okolnosti kod teških kaznenih djela kao što su silovanje, zlostavljanje ili uznemiravanje. Također, Vrhovni sud može kroz opću sjednicu donijeti određene zaključke u konkretnom slučaju ili nekom drugom”, kazao je Malenica.

Dodao je kako Kazneni zakon ne poznaje ni olakotne niti otegotne okolnosti, već o njihovom postojanju odlučuje sudačko vijeće.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.