Šest poslodavaca dobilo priznanja, prednjače u zapošljavanju osoba s invaliditetom

Priznanja “Poslodavac godine za osobe s invaliditetom 2021.” u srijedu je dobilo šest poslodavaca, a ministar rada Marin Piletić rekao je kako su oni prešli s riječi na djela i pozitivnim primjerom pokazali da se izvrsni rezultati mogu postići uključivanjem najranjivijih skupina.

Riječ je o poslodavcima koji prednjače u zapošljavanju osoba s invaliditetom i pružaju jednake prilike za zapošljavanje, obrazovanje, napredovanje i sigurnost svih zaposlenika. Također, ti poslodavci upravljaju poslovanjem na društveno odgovoran način.

U kategoriji mikro poslodavac priznanje je dobila tvrtka Asemo d.o.o. iz Vrbovca, a u kategoriji mali poslodavac Data Link d.o.o. iz Bjelovara. U kategoriji srednji poslodavac priznanje je dobila Očna optika Oculus, obrt za optičke usluge i trgovinu iz Osijeka.

U kategoriji veliki poslodavac priznanje je dobio 3. maj brodogradilište d.d. iz Rijeke, a u kategoriji poslodavac javnog sektora Split Parking d.o.o. U kategoriji primjer dobre prakse priznanje je dobila tvrtka Bomark pak, d.o.o. iz Ludbrega.

Njih su za najbolje poslodavce za 2021. izabrali Hrvatski zavod za zapošljavanje, Hrvatska udruga poslodavaca, Institut za razvoj tržišta rada, Portal Moj Posao i Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske – SOIH.

“Poslodavci su to koji su s riječi prešli na djela i svojim pozitivnim primjerom pokazali da se izvrsni rezultati mogu postići uključivanjem najranjivijih skupina našeg društva u svakodnevno poslovno okruženje”, istaknuo je ministar Marin Piletić, koji se nazočnima obratio putem videa.

Osim lakšeg pristupa tržištu rada za brojne sugrađane, ovim projektom senzibilizira se javnost i dobije veći broj poduzetnika kojima se ukazuje na prednosti zapošljavanja osoba s invaliditetom, dodao je.

Lani zaposleno 2740 osoba s invaliditetom

“Osim što kontinuirano nastojimo poboljšati zakonodavni okvir, osobe s invaliditetom uključujemo na tržište rada i kroz provedbu mjera aktivne politike zapošljavanja za koju godišnje Vlada izdvaja milijardu kuna”, ističe Piletić.

Zahvaljujući toj mjeri svake se godine oko 1400 osoba s invaliditetom uključi na hrvatsko tržište rada.

“Vjerujem da će sljedeće godine konkurencija biti još veća, a u međuvremenu naša je zadaća pronaći najbolja rješenja za dodatno osnaživanje položaja osoba s invaliditetom u društvu”, poručio je Piletić.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) Ante Lončar izvijestio je kako je tijekom prošle godine iz evidencije HZZ-a zaposleno 151.439 osoba, od čega 2740 osoba s invaliditetom, što je povećanje za 10,7 posto u odnosu na 2020.

U prvih osam mjeseci ove godine zaposleno je 2178 osoba s invaliditetom, što je 11,5 posto više u odnosu na isto razdoblje lani.

Lončar također kaže da je u mjere aktivne politike zapošljavanja u 2021. uključeno 1560 osoba s invaliditetom, što je za 53,1 posto više nego 2020. godine.

Komentiraj