Elon Musk pregovara o dovršenju kupnje Twittera po dogovorenoj cijeni od 54,20 dolara po dionici

Autor:

23.04.2022., Zagreb - Drustvena mreza Twitter.   Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Prodaja dionice Twittera bila je zaustavljenae dva puta i porasle su oko 13% u podnevnom trgovanju u utorak nakon izvješća da je Elon Musk predložio nastavak svog dogovora o kupnji tvrtke po prvotno dogovorenoj cijeni od 54,20 dolara po dionici, javlja Washington Post

U utorak su izvijestili da je Musk poslao pismo Twitteru u kojem je predložio dovršetak ugovora kako je prvotno potpisan, pozivajući se na ljude upoznate s pregovorima.

Vijest dolazi u trenutku kada se dvije strane pripremaju za suđenje za dva tjedna zbog Muskova pokušaja da se povuče iz ugovora o kupnji vrijednog 44 milijarde dolara, za koji ga je Twitter tužio kako bi ga dovršio. Muskovi odvjetnici u ponedjeljak su smijenili izvršnog direktora Twittera Paraga Agrawala, a Twitterovi odvjetnici planirali su smijeniti Muska počevši od četvrtka.

Takav bi sporazum mogao okončati višemjesečne sporove između Muska i Twittera koji su izazvali ogromnu neizvjesnost za zaposlenike, investitore i korisnike jedne od najutjecajnijih svjetskih platformi društvenih medija.

Upravni odbor Twittera vjerojatno bi se složio s obustavom parnice kako bi se nastavilo sa sklapanjem posla, prema Joshu Whiteu, pomoćnom profesoru financija na Sveučilištu Vanderbilt.

“Vrlo javna saga sigurno je uzela danak njima i zaposlenicima Twittera”, rekao je White. “Najbolje je za sve strane da završe dogovor i naprave brzu i besprijekornu tranziciju. Pretpostavljam da će se brzo zatvoriti.”

Musk je isprva odlučio raskinuti ugovor navodeći tvrdnje da je tvrtka pogrešno navela broj neželjenih i lažnih bot računa na platformi. Twitter je tvrdio da je Musk prekršio dogovor i koristio botove kao izgovor za izlazak iz posla zbog kojeg je izazvao grižnju savjesti kod kupaca nakon šireg pada tržišta, što je također naštetilo Teslinim dionicama i Muskovom osobnom bogatstvu.

Ipak, mnogi pravni stručnjaci rekli su da Twitter ima jači argument pred sudom i da bi se Musk suočio sa značajnim teretom u pokušaju da dokaže da je tvrtka dala materijalno pogrešne izjave u svojim dokumentima o vrijednosnim papirima ili u ugovoru o poslu.

Tužba je bila posljednja prepreka na putu sklapanja posla, nakon što su dioničari Twittera prošli mjesec glasovali za odobrenje posla. Ugovor je prvotno trebao biti sklopljen ovog mjeseca.

S vijestima da bi se posao mogao zaključiti, pozornost bi se ponovno mogla preusmjeriti na to što bi Muskova kontrola mogla značiti za platformu društvenih medija.

Musk je ranije predložio niz potencijalnih promjena na Twitteru, od kojih bi najznačajnija mogla biti vraćanje bivšeg predsjednika Donalda Trumpa na platformu i ukidanje trajne zabrane računa. Musk je također rekao da želi Twitter učiniti otvorenijim za “slobodu govora” i da bi mogao promijeniti svoju politiku moderiranja sadržaja.

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.